ELY-keskus rahoitus yrityksille
Elinkeino -, liikenne- ja ympäristökeskus tukee yritysrahoituksellaan suomalaisten pk-yritysten eli pienten ja keskisuurten yritysten kehittämis- ja investointihankkeita. ELY-keskuksen yritysrahoitus koostuu eri lähteistä tulevista avustuksista, joissa suurimmassa osassa on mukana Euroopan unionin rahoitusta.
Suurin osa ELY-keskuksen myöntämistä rahoituksista on yritystukea, jota yrityksen ei tarvitse myöhemmin maksaa takaisin. Yleisten edellytysten lisäksi ELY-keskus on määritellyt myös tarkempia edellytyksiä rahoituksen saamiselle, jotka vaihtelevat muun muassa yrityksen sijainnin ja hankkeen mukaan. Keskitymme tässä artikkelissa kertomaan ELY-keskuksen asettamista yleisistä edellytyksistä yritystuen saamiselle.
Mitä on ELY-keskuksen yritysten kehittämisavustus?
ELY-keskus tukee yritysten kehittymistä myöntämällä yritysten kehittämisavustusta, jonka avulla yrityksillä on mahdollisuus luoda parempia edellytyksiä liiketoiminnalleen. Avustuksen avulla voidaan kehittää jo olemassa olevaa liiketoimintaa tai luoda uutta liiketoimintaa.
Mikäli yrityksesi tavoitteena on panostaa merkittävästi liiketoiminnan kehittämiseen, uudistamiseen, kasvuun tai kansainvälistymiseen, voi yritykselläsi olla mahdollisuus saada ELY-keskuksen myöntämää kehittämisavustusta.
Kenelle ja millä ehdoin ELY-keskus avustus voidaan myöntää?
Yrityksen kehittämisavustus on aina harkinnanvaraista ja sitä voidaan myöntää suomalaisille pk-yrityksille. ELY-keskuksen kehittämisavustus voidaan myöntää sellaiselle yritykselle, joka on vasta aloittamassa toimintansa, haluaa uudistua merkittävästi tai pyrkii kasvamaan.
Yrityksellä tulee olla edellytykset kannattavaan toimintaan sekä oma talouspuoli kunnossa, sillä ELY-keskus ei rahoita koko hanketta. Yrityksen tulee rahoittaa itse vähintään puolet kehittämishankkeestaan. Kehittämisavustus on tarkoitettu lähes kaikkien toimialojen yrityksille, pois lukien maa-, metsä- ja kalatalouden alkutuotanto sekä maataloustuotteiden jalostus.
Näin yrityksesi voi hakea ELY-keskuksen kehittämisavustusta
Keskeistä kehittämisavustuksen saamiselle on se, että kyseessä on yrityksen normaalista toiminnasta merkittävästi poikkeava kehittämishanke. Toisin sanoen hankkeen tulee siis riittävästi erottua yrityksen muusta toiminnasta, jolloin avustusta ei myönnetä yrityksen tavanomaisiin kehittämishankkeisiin.
Hankkeen tulee parantaa huomattavasti yrityksen kilpailukykyä ja yrityksellä tulee olla tavoitteena merkittävä ja kokonaisvaltainen liiketoiminnan kehittäminen.
Rahoituksen tulee selvästi myös vaikuttaa yrityksen hankkeen toteuttamiseen. Rahoitus vaikuttaa hankkeen toteuttamiseen muun muassa silloin, kun avustuksen avulla hanke toteutetaan nopeammin, korkeatasoisempana tai hanketta ei toteutettaisi lainkaan ilman rahoitusta.
Myös seuraavien kriteereiden tulee täyttyä:
- Yrityksen täytyy työllistää alle 250 henkilöä
- Yrityksen liikevaihto on enintään 50 milj. euroa tai tase enintään 43 milj. euroa
- Yrityksestä yli 25 prosenttia ei saa omistaa suureksi yritykseksi luokiteltava yritys
Eduksi katsotaan myös, jos hankkeella on yleisesti yhteiskunnallisia vaikutusta, kuten esimerkiksi hanke edistää työllisyyttä tai sillä on myönteisiä vaikutuksia alueen kehittymiseen.
ELY-keskus kehittämisavustuksen käyttökohteet
Kehittämisavustuksen avulla yritys voi:
- Kehittää uuden tuotteen
- Kehittää palveluitaan
- Kehittää tuotantomenetelmiä
- Parantaa kansainvälistymisvalmiuksia ja vientimahdollisuuksia
- Kartoittaa ja avata uusia markkinoita
ELY-keskus voi tukea kehittämistoimenpiteisiin liittyviä palkka-, konsultointi-, matka-, messuosallistumis- ja vastaavia menoja enintään 50 % avustuksen perusteena olevista menoista, joka on pääsääntöisesti enintään 200 000 euroa. Kehittämistoimenpiteisiin myönnettävä avustus on pääosin de minis -ehtoista, jolloin yrityksen ei tarvitse maksaa avustusta myöhemmin takaisin.
Rahoitusta voi saada myös investointeihin
ELY-keskus tukee hankkeeseen sisältyviä investointeja 10–35 % avustuksen perusteena olevista menoista, riippuen yrityksen koosta ja sijainnista.
- Aineelliset investoinnit: esimerkiksi koneiden ja laitteiden hankinta- ja leasingkustannukset
- Aineettomat investoinnit: esimerkiksi patenttioikeuksien, käyttölupien, tietotaidon ja patentoimattoman teknisen tietämyksen hankinta
ELY-keskuksen tukea ei voi saada seuraaviin kustannuksiin
- Yrityksen normaaliin toimintaan liittyvät kustannukset
- Valmiit rakennukset tai maa-alueet
- Liikuteltavan tai vuokrattavan kaluston hankinta
- Tavanomaiset tietotekniikkahankinnat
Avustuksen myöntämiseen liittyy lisäksi rajoitteita, jolloin kehittämisavustusta ei ole mahdollista saada rajoituksetta kaikkiin kustannuksiin.
Yrityksen ELY-keskuksen rahoituksen hakeminen
Kehittämisavustusta tulee hakea ennen hankkeen aloittamista. Tätä ennen ei saa tehdä esimerkiksi hanketta koskevaa sopimusta tai tilausta, eikä aloittaa hanketta koskevaa rakennustyötä. Mikäli hanke on aloitettu ennen avustuksen hakemista, avustusta ei voida myöntää yritykselle.
Hakemus kehittämisavustuksen saamiseksi tulee tehdä huolella ja se haetaan sähköisesti joko Euroopan unionin EURA 2021 -järjestelmästä tai muualla verkossa aluehallinnon asiointipalvelusta. Mikäli hakemus tehdään puutteellisesti, pahimmassa se johtaa hakemuksen hylkäämiseen.
Yrityksen kehittämishankkeiden rahoituksen ELY-keskus myöntää kustakin hankkeesta erikseen tehtävän yritys- ja hankearvioinnin perusteella. Laadintavaiheessa yrityksen tulee tehdä kehittämishanketta koskeva hankesuunnitelma, joka sisältää suunnitellut toimenpiteet, aikataulun ja kustannukset sekä hankkeella tavoiteltavat tulokset.
Mikäli yritykselläsi on suunnitelmissa hakea ELY-keskuksen myöntämää yritystukea, Yritysjuristin asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi, auttavat selvittämättään yrityksesi hankkeen rahoitusmahdollisuutta, sekä avustavat yritystäsi koko hakemusprosessin aikana.
Tutustu tästä yritysrahoituksen palveluihimme.
ELY-keskus avustuksen maksaminen
Avustuksen maksaminen tapahtuu hankkeen edistymisen mukaan erillisestä hakemuksesta. Mikäli hakemus hyväksytään, tuen maksua haetaan pääsääntöisesti jälkikäteen maksatushakemuksella, joko kerralla tai kahdessa erässä riippuen hankkeen koosta ja kestosta.
Avustuksen maksamista ennakkoon on myös mahdollista hakea erillisellä maksatushakemuksella. Avustusta voidaan maksaa ennakkoon enintään 30 % myönnetyn avustuksen määrästä.
Hakemuksen hyväksymisen ja hankkeen toteuttamisen jälkeen tulee vielä tehdä jälkikäteis- ja vaikuttavuusarviointi hankkeen tuloksista ja vaikuttavuudesta.
Ota yhteyttä Yritysjuristiin, jos haluat varmistaa ELY-keskus hakemuksen onnistumisen
Suosittelemmekin ottamaan asiantuntijoihimme yhteyttä jo ennen kuin yrityksesi aloittaa hankkeen suunnittelun. Näin voit alusta lähtien varmistua siitä, että hakemus tehdään oikealla tavalla. Yritysjuristin asiantuntijoiden apu ei jää pelkästään hakemuksen tekemiseen. Yrityksesi voi luottaa siihen, että olemme yrityksesi tukena ja apuna koko hakemusprosessin ajan.
Autamme hakemuksen lisäksi yritystäsi tekemään maksatushakemuksen, jälkikäteis- ja vaikuttavuusarvioinnin, sekä autamme yritystäsi lakiasioissa. Kysy botilta tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme keskustellaksesi lisää yritystuesta ja sen hakemisesta.
Lue seuraavaksi: Yritystuki ja rahoitus startupeille
Lue seuraavaksi: Business Finland yritystuki – apua yrityksen kansainvälistymiseen