Uhkaako lomauttaminen? Huomioi nämä asiat
Lomauttamisen taustalla on yleensä yrityksen tuotannolliset tai taloudelliset vaikeudet, jotka ovat tilapäisiä. Lomauttaminen voi olla ainoa keino elvyttää liiketoiminta. Lomautus toimenpiteenä, mahdollistaa yrityksen sopeutumisen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen.
Lomauttaminen mahdollistaa myös työntekijöiden säilyttämisen palveluksessa, valmiina palaamaan töihin, kun yrityksen tilanne parantuu. Lomauttaminen tulee hoitaa aina asianmukaisesti, ottaen huomioon työsopimuslaki ja työehtosopimus.
Mitä lomauttamisella tarkoitetaan?
Työntekijän lomauttamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa työnantaja joutuu keskeyttämään tilapäisesti työnteon ja palkanmaksun. Lomauttamisesta huolimatta työntekijän työsuhde kuitenkin pysyy muutoin voimassa, mutta työntekijä ei työskentele, eikä saa palkkaa lomautusajalta. Lomautus voi olla joko määräinen tai toistaiseksi voimassa oleva.
Lomautuksen kesto
Työntekijä voidaan lomauttaa joko määräaikaiseksi tai toistaiseksi. Lomautus on kuitenkin joka tapauksessa aina vain väliaikainen toimenpide. Se ei ole työsuhteen päättämistä, eikä myöskään osa-aikaistamista, jotka molemmat edellyttävät aina irtisanomisperustetta.
Lomauttaminen voi olla joko osa-aikaista tai kokoaikaista. Osittaisessa lomauttamisessa työntekijän työaikaa vähennetään, kun taas kokoaikaisessa lomauttamisessa työnteko keskeytetään kokonaan.
Lomautus edellyttää työsopimuslain mukaisia perusteita
Työnantaja saa lomauttaa työntekijän vain silloin, jos laissa säädetyt perusteet täyttyvät. Työnantajan tulee varmistaa, että työsopimuslain mukaiset perusteet lomauttamiselle täyttyvät, ennen kuin ryhtyy lomauttamiseen.
Mikäli lomauttamiselle ei ole ollut laissa säädettyä perustetta, voi laiton lomauttaminen tulla työnantajalle kalliiksi. Jos työntekijä on lomautettu perusteettomasti, on työntekijällä oikeus vahingonkorvaukseen.
Työnantaja saa lomauttaa työntekijän, kun lomautusperusteet täyttyvät
Työnantaja saa lomauttaa työntekijän, jos työnantajalla on siihen taloudellinen tai tuotannollinen irtisanomisperuste. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja voi irtisanomisen sijasta lomauttaa työntekijän, jos työnantajalla tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.
Työnantajalla on mahdollisuus lomauttaa työntekijä myös silloin, jos työnantajan mahdollisuus tarjota työtä ovat huonontunut tilapäisesti, arvioitu aika kuitenkin enintään 90 päivää.
Lomautuksen lisäedellytyksenä on myös se, ettei työnantaja voi järjestää kohtuudella työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta. Kun arvioidaan työnantajan työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuutta, huomioon otetaan muun muassa työnantajan toimintaedellytykset, uudelleen järjestelyjen kustannukset, koulutuksen kesto ja työntekijän soveltuvuus muihin tehtäviin.
Lomauttaminen koskee ensisijaisesti vakituisia työntekijöitä
Lomauttaminen koskee ensisijaisesti työnantajan palveluksessa olevia vakituisia työntekijöitä. Irtisanomisoikeus on riippumaton siitä onko työsopimus toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen.
Määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän voi kuitenkin lomauttaa ainoastaan silloin, jos työnantajalla olisi oikeus lomauttaa se vakituinen työntekijä, jonka sijaisuutta määräaikainen hoitaa.
Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin yhdessä aina sopia määräaikaisesta lomauttamisesta niissä tilanteissa, kun lomauttaminen on tarpeen työnantajan toiminnan tai taloudellisen tilanteen vuoksi.
Ennakkoselvitys
Työnantajan tulee esittää työntekijälle henkilökohtaisesti ennakkoselvitys, viipymättä sen jälkeen, kun lomautuksen tarve on tullut työnantajan tietoon. Ennakkoselvityksessä annetaan työntekijälle tiedot lomautuksen perusteista, sen arvioidusta laajuudesta, toteuttamistavasta, alkamisajankohdasta ja kestosta. Ennakkoselvitys on hyvä antaa kirjallisesti sekä suullisesti, jotta epäselvyyksiltä vältytään.
Jos lomautus kohdistuu useampaan työntekijään, ennakkoselvitys on mahdollista antaa työntekijöiden edustajalle tai työntekijöille yhteisesti.
Työntekijälle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi
Ennakkoselvityksen antamisen jälkeen työnantajan on varattava työntekijälle tai heidän edustajilleen tilaisuus tulla kuulluksi annetusta ennakkoselvityksestä. Työntekijää on aina kuultava ennen varsinaisen lomautusilmoituksen antamista.
Yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut
Jos yritys työllistää vähintään 20 henkilöä, ei yritystä koske tällöin edellä mainittu ennakkoselvitys suunnitellusta lomautuksesta. Vähintään 20 henkilöä työllistävä yritys kuuluu yhteistoimintalain soveltamispiirin alaan, jolloin yrityksen on käsiteltävä lomauttamista koskevat asiat muutosneuvotteluissa.
Lomautusilmoituksen antaminen
Työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle henkilökohtaisesti. Työsopimuslain mukaan lomautusilmoitus on työntekijälle annettava vähintään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista.
Lomautusilmoituksessa tulee mainita lomautuksen peruste, sen alkamisaika ja kesto tai sen arvioitu kesto. Työnantajan tulee ottaa huomioon myös mahdollinen työehtosopimus. jossa voi olla poikkeuksia lomautusilmoituksen antamisesta.
Lomautusilmoitus on hyvä aina antaa kirjallisesti työntekijälle, jotta epäselvyyksiltä vältytään.
Lomautuksen peruuttaminen tai päättäminen
Jos lomautusilmoitusaikana työnantajalle ilmaantuu uutta työtä, on työntekijälle ilmoitettava lomautuksen peruuttamisesta. Lomautettavalla työntekijällä on puolestaan velvollisuus tällöin ottaa vastaan uusi tarjottu, työsopimuksensa mukainen työ. Jos lomautuksen peruuttamisen jälkeen tulee työnantajan tietoon uusi lomautuksen tarve, on uudesta lomautuksesta annettava uusi lomautusilmoitus.
Jos työntekijä on lomautettu toistaiseksi, on työnantajan ilmoitettava työntekijälle lomautuksen päättymisestä ja työn alkamisesta vähintään seitsemän päivää aikaisemmin, jollei toisin ole sovittu.
Jos lomautus on ollut määräaikainen, päättyy se määräajan päättyessä ilman erillistä ilmoitusta, ellei osapuolten kesken sovita aikaisemmasta töihin paluusta.
Työntekijällä on oikeus päättää työsuhde lomautuksen aikana
Lomautusaikana työntekijällä on oikeus ottaa vastaan muuta työtä ja irtisanoa työsopimus viiden päivän irtisanomisaikaa noudattaen. Jos työntekijä ottaa lomautuksen aikana vastaan muuta työtä, on työntekijän kuitenkin huomioitava, että aikaisemmin tehty työsopimus on ensisijainen.
Yritysjuristi palvelee työoikeuteen liittyvissä palveluissa – Tutustu lisää.
Lue seuraavaksi: Työsuhteen purkaminen – Katso perusteet, milloin työsopimus voidaan purkaa