Juristin puoleen käännytään, kun jokin oikeudellinen ongelma tulee eteen. Usein haasteeksi kuitenkin muodostuu se, miten valita sopiva juristi hoitamaan omaa oikeudellista ongelmaa.
Kun oikeudelliset haasteet vaativat asiantuntemusta ja taitoa, hyvän juristin rooli korostuu entisestään, jolloin on tärkeää valita oikea juristi hoitamaan kyseistä asiaa. Millainen sitten on hyvä juristi ja kuinka osata valita sellainen?
Juristi, lakimies vai asianajaja?
Hakiessaan itselle sopivaa juristia, voi törmätä erilaisiin nimikkeisiin: juristi, lakimies ja asianajaja. Juristilla ja lakimiehellä tarkoitetaan samaa asiaa, mutta asianajaja eroaa hieman juristin nimikkeestä.
Sekä juristi, että asianajaja ovat molemmat ylemmän oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon suorittanut. Kaikki juristit eivät kuitenkaan ole asianajajia. Asianajajiksi kutsutaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat Suomen asianajajaliiton jäseniä.
Asianajajaliiton jäseneksi voidaan hyväksyä 25 vuotta täyttänyt sekä täysivaltainen Suomen tai jonkin muun Euroopan talousalueen kansalainen, joka on rehelliseksi tunnettu sekä muilta ominaisuuksiltaan ja elämäntavoiltaan sopiva harjoittamaan asianajajan toimea.
Millainen on hyvä juristi?
Asian menestyksellinen hoitaminen edellyttää sitä, että juristilla on sellaista lainopillista kokemusta ja tietoa, jota hänen päämiehellään eli asiakkaalla ei ole. Hyvän juristin pätevyyden ydin on hänen oikeudellinen asiantuntemuksensa.
Hyvän juristin tunnistaa myös siitä, että hyvä juristi osaa välittömästi arvioida sen, miten asiakkaan tilanne tulisi ratkaista parhaalla mahdollisella tavalla.
Kokenut ja osaava juristi osaa arvioida, onko asiassa juridisia perusteita lähteä esittämään vaatimuksia tai vastata niihin. Oikeudenkäynneissä isoin riski on siinä, että oikeuteen lähdetään riitelemään perusteettomista tai vaikeasti todistettavilla vaatimuksilla.
Hyvä juristi osaa siis jo heti alussa arvioida sen, onko asiassa mahdollisuuksia menestyä oikeudessa, jolloin parhaimmillaan asiakas voi säästää rahaa ja aikaa.
Toimiminen asiakkaan edun mukaisesti
Juristin keskeinen tehtävä on toimia aina asiakkaan edun mukaisesti. Tämä edellyttää kykyä nähdä, mitkä toimenpiteet ovat tarpeellisia ja hallita asiakkaalle aiheutuvia kustannuksia.
Pelkkä vahva oikeudellinen osaaminen ei yksinään tee juristista hyvää, vaan tarvitaan myös harkintaa ja kykyä toimia nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Juristin on aina ajettava asiakkaansa etua tiukasti, mutta samalla on myös tärkeää osata neuvotella ja löytää kokonaisuuden kannalta järkevin ratkaisu.
Hyvän juristi on lisäksi yhteistyökykyinen sekä helposti saavutettavissa. Juristi ja asiakas eivät aina ole välttämättä samaa mieltä toimintatavoista, jolloin hyvältä juristilta vaaditaan neuvottelutaitoja ja kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa.
Etsi juristi, jolla on kokemusta ja erikoisosaamista
Juristia etsittäessä on tärkeää löytää sellainen juristi, jolla on kokemusta juuri niistä oikeudellisista asioista, joissa tarvitsee apua. Jos kyseessä on esimerkiksi kiinteistöön liittyvä riita, on tärkeää löytää sellainen juristi, joka on erikoistunut käsittelemään juuri kiinteistöön liittyviä riitoja.
Sen sijaan, jos kyseessä on esimerkiksi sopimussuhteisiin liittyvä riita, on tärkeää tällöin löytää juristi, joka on erikoistunut hoitamaan sopimusriitoja. Etenkin sopimusriidat ovat usein monimutkaisia, jolloin välttämättä pelkkä yleistietämys ei riitä, vaan juristilta edellytetään syvällisempää tietoa liikejuridiikasta.
Usein juristit tarjoavat ilmaisen ensimmäisen tapaamisen, joka on hyvä keino selvittää, onko kyseinen juristi sopiva hoitamaan omaa asiaa.
Juristi hinta
Juristia valitessa kannattaa ottaa huomioon myös hinta ja juristin laskutuskäytäntö. Heti ensimmäisessä yhteydenotossa onkin hyvä ottaa selvillä nämä edellä mainitut asiat. Samalla on hyvä myös selvittää, onko mahdollisesti oikeutettu oikeusapuun ja vakuutukseen.
Juristien kustannukset vaihtelevat huomattavasti eri toimistojen kesken, ja hintaan vaikuttaa useita eri tekijöitä, isoimpana asian monimutkaisuus ja laajuus. Oleellista on kuitenkin, että juristin laskutus on selkeää ja avointa, jotta asiakas tietää tarkasti, mistä on maksamassa. Tärkeää on muistaa myös se, ettei hinta aina kerro kaikkea. Sen takia onkin tärkeää myös ottaa huomioon juristin kokemus ja erityisosaaminen.
Hyvä juristi ei ole vain oikeudellinen neuvonantaja, vaan osaa myös rakentaa luottamuksen asiakkaan välille ja ottaa kaikki asiaan vaikuttavat olennaiset seikat huomioon. Asiakas, joka menee juristin vastaanotolle oikeudellisen ongelmansa kanssa, etsii paitsi pätevää juridista ammattilaista, mutta myös sellaista juristia, joka ymmärtää ja ottaa aina asiakkaan edut huomioon.
Olemme liikejuridiikkaan erikoistunut lakitoimisto – tutustu lisää verkkosivuiltamme.
Lue seuraavaksi: Riita-asioiden sovittelu ja sovittelun edut