Työsuhteen purkaminen – Katso perusteet, milloin työsopimus voidaan purkaa

Työsopimuksen purkamisella tarkoitetaan työsuhteen välitöntä päättämistä ilman irtisanomisaikaa. Työsopimus voidaan purkaa, jos työsopimuslain asettamat kriteerit täyttyvät. Jos työsopimus puretaan tai irtisanotaan laittomasti, voi työnantajalle aiheutua tästä merkittävä korvausvelvollisuus työntekijää kohtaan. 

Työsopimuksen purkaminen on aina viimeinen keino työsuhteen päättämiseksi ja ensin tuleekin tarkastella, olisiko huomautus tai irtisanominen sopivampi menettelytapa. Lainsäädäntö asettaa työsuhteen purkamiselle korkeat edellytykset. Käsittelemme tässä artikkelissa tilanteita, jolloin työntekijä tai työnantaja voi purkaa työsopimuksen. Lisäksi kerromme, mitä seurauksia purkaminen aiheuttaa.

Työsuhde päättyy välittömästi työsuhteen purkamisen jälkeen.

Työsuhteen purkaminen työnantajan toimesta

Työsopimuslain mukaan työsuhteen purkaminen edellyttää purkuperustetta. Työnantaja voi työsopimuksen noudatettavasta irtisanomisajasta tai työsuhteen kestosta riippumatta päättyväksi heti vain erittäin painavasta syystä. Tämä koskee sekä toistaiseksi voimassa olevaa että määräaikaista työsopimusta.

Tällaisia syitä ovat työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakava rikkominen tai laiminlyönti. Purkaminen on mahdollista vain, jos rike tai laiminlyönti on niin vakava, ettei irtisanomisaikaa voida kohtuudella edellyttää. 

Työnantajan oikeudet

Työnantaja menettää oikeutensa työsopimuksen purkamiseen 14 päivän kuluttua siitä, kun hän on saanut tiedon purkuperusteesta. Lisäksi työnantajalla on oikeus pitää työsopimusta purkautuneena, jos työntekijä on ollut poissa työstä vähintään seitsemän päivää ilmoittamatta poissaolonsa perustetta. Jos ilmoittamatta jättämiselle on pätevä peruste, esimerkiksi työntekijän vakava terveydellinen hätätila, työsopimuksen purkautuminen peruuntuu. 

Mistä syistä työsuhteen voi purkaa?

Laki ei luettele yksittäisiä tilanteita, joissa työsuhteen purkaminen on mahdollista, vaan asettaa edellytykseksi erittäin painavan syyn täyttymisen. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi:

  • työntekijän väkivaltaisuus
  • työturvallisuuden vakava vaarantaminen 
  • päihteiden käyttö työpaikalla
  • työntekijän ilmoittamaton poissaolo

Työsuhde voidaan purkaa vain työntekijän henkilöön liittyvistä syistä eli ei taloudellisin tai tuotannollisin perustein. Käsittelemme taloudellisiin tai tuotannollisiin perusteisiin liittyviä työsuhdemuutoksia tarkemmin muutosneuvotteluja koskevassa artikkelissamme

Työsopimus on mahdollista purkaa ilman erittäin painavaa syytä, jos työsuhde on vielä työsopimuksessa sovitulla koeajalla. Koeaikapurkua ei kuitenkaan saada tehdä epäasiallisin tai syrjivin perustein. Työsopimusta ei siis saada koeajallakaan purkaa esimerkiksi työntekijän raskauden takia. Viime kädessä tuomioistuin arvioi täyttyvätkö työsuhteen purkamisen edellytykset. 

Työntekijän oikeus purkaa työsopimus 

Myös työntekijällä on oikeus purkaa työsopimus päättymään välittömästi. Työsopimuslain mukaan työsopimuksen saa purkaa jos työnantaja rikkoo tai laiminlyö vakavasti työsopimuksesta tai laista johtuvia, työsuhteessa olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan

Tilanteita, joissa työntekijällä on oikeus irtisanoa työsopimus, ovat esimerkiksi:

  • työntekijän kokema häirintä 
  • työturvallisuuden vaarantaminen
  • palkanmaksuun liittyvät ongelmat
  • työnantajan ilmoittamaton poissaolo

Työnantajan tärkein velvoite on maksaa työntekijälle palkkaa, joten esimerkiksi palkanmaksuun liittyvät ongelmat voivat luoda purkuperusteen. Jos työnantaja on poissa työpaikalta vähintään seitsemän päivää ilmoittamatta sinä aikana työntekijälle pätevää syytä poissaololleen, työntekijä saa katsoa työsopimuksen purkautuneen. Jos poissaololle on hyväksyttävä este, työsopimuksen purkautuminen peruuntuu.  

Työsuhteen purkamisen seuraukset 

Työsuhteen purkaminen tarkoittaa sitä, että työsopimus päättyy välittömästi, ilman edes irtisanomisajan pituista aikaa. Työsuhde päättyy sen työpäivän tai työvuoron päättyessä, kun sopimuksen purkamisesta on ilmoitettu. Työnantajan tulee maksaa lopputili tavallisesti työsuhteen päättymispäivänä. 

Työsopimuksen purkavan työnantajan tai työntekijän tulee varata toiselle osapuolelle tilaisuus tulla kuulluksi työsopimuksen purkamisen perusteesta. Kun työsopimuksen purkaa työnantaja, on työntekijällä oikeus häntä kuultaessa käyttää avustajaa.

Miten työsopimuksen purkaminen tulee ilmoittaa?

Työsuhteen purkaminen tulee ilmoittaa työnantajalle, tämän edustajalle tai työntekijälle henkilökohtaisesti. Jos ilmoittaminen henkilökohtaisesti ei ole mahdollista, voidaan ilmoitus toimittaa kirjeitse tai sähköisesti. Tällaisen ilmoituksen katsotaan tulleen vastaanottajan tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun ilmoitus on lähetetty. 

Työnantaja on velvollinen maksamaan korvausta, johtuen huolimattomasta menettelystä

Jos työntekijä on päätynyt purkamaan työsopimuksen johtuen työnantajan tahallisesta tai huolimattomasta menettelystä, työnantaja on määrättävä maksamaan korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Tuomioistuin päättää korvauksen määrästä aina kokonaisarviointiin perustuen.

Siihen vaikuttavat työsopimuksen päättämisen syystä riippuen seuraavat tekijät:

  • työtä vaille jäämisen arvioitu kesto ja ansion menetys
  • määräaikaisen työsopimuksen jäljellä ollut kestoaika 
  • työsuhteen kesto 
  • työntekijän ikä ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä
  • työnantajan menettely työsopimusta päätettäessä
  • työntekijän itsensä antama aihe työsopimuksen päättämiseen
  • työntekijän ja työnantajan työolot yleensä sekä muut näihin rinnastettavat seikat

Korvaus laittoman työsopimuksen purkamisen seurauksena

Jos työnantaja purkaa työsopimuksen laittomasti, tulee hänen maksaa työntekijälle korvaus työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Korvauksen suuruudesta päättää tuomioistuin ja työsopimuslain mukaan yksinomaisena korvauksena on suoritettava vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka. 

Jos työsopimuksen purkaminen on kohdistunut työpaikan luottamusmieheen tai -valtuutettuun, suoritettavan korvauksen enimmäismäärä on 30 kuukauden palkka. Työehtosopimuksessa on lisäksi voitu sopia työntekijöiden edustajan työsopimuksen laittoman purkamisen korvauksen vähimmäismäärän olevan normaalia kolmen kuukauden palkkaa suurempi. 

Tarvitsetko apua työjuridiikan haasteisiin?

Yritysjuristi on erikoistunut yritysten ongelmakohtiin ja työnantajan sekä työntekijän välisiin riitatilanteisiin. Olemme apuna myös neuvotteluissa, sovitteluissa ja työsuhteen muutoksissa.

Kokeneet yritysjuristimme ovat apunasi kaikissa työoikeudellisissa asioissa ja varmistavat, että työsopimuksen purkaminen tapahtuu lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Lue seuraavaksi: Työsuhteen päättäminen: irtisanominen ja purkaminen

Kiinnostuitko? Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Yhteydenotto on maksuton.

Ota yhteyttä