Miten työsopimus voidaan muuttaa? Työnantajan 4 keinoa

Työsopimus sitoo sekä työnantajaa että työntekijää, jolloin kumpikaan osapuoli ei voi lähtökohtaisesti muuttaa sopimuksen ehtoja yksipuolisesti. Tietyissä tilanteissa on kuitenkin mahdollista muuttaa työsopimusta myös yksipuolisesti. 

Perehdymme tässä artikkelissa erilaisiin keinoihin, joiden avulla työsopimus voidaan muuttaa. Syitä työsopimuksen muuttamiseen ovat muun muassa työnantajan direktio-oikeus ja irtisanomismenettely, työnantajan ja työntekijän välinen vakiintunut käytäntö, sekä sopiminen.

Työsopimus voidaan tehdä uudestaan tai muuttaa esimerkiksi vedoten työnantajan direktio-oikeuteen.

Direktio-oikeus eli työnjohto-oikeus

Työnantajan direktio-oikeus on työnantajan oikeus johtaa ja valvoa työntekijän työtä sekä antaa ohjeita ja määräyksiä. Työnantaja päättää, miten, missä, milloin ja minkälaisin välinein työtä tehdään. Työnantajan direktio-oikeuteen kuuluu oikeus yksipuolisesti muuttaa työsopimuksen ehtoja työsopimuksen, työlainsäädännön ja työehtosopimuksen rajoissa.

Käytännössä työsopimuksen muuttaminen työnantajan direktio-oikeuden perusteella liittyy yleensä työsuhteen tehtäviin ja työaikoihin. Jos työsopimus ei tarpeeksi tarkasti avaa työsuhteen tehtävänkuvauksia tai työaikajärjestelyjä, on työnantajalla oikeus tehdä niihin muutoksia ilmoittamalla siitä työntekijälle.

Työnantajalla on esimerkiksi oikeus määrätä työntekijälle toisenlaisia työtehtäviä tai toinen työntekemispaikka, mikäli työsopimuksessa ei ole tarkasti määritelty tällaisia ehtoja. Jos työsopimuksessa sen sijaan on tarkasti yksilöity esimerkiksi työntekijän työtehtävät, työnantajalla ei ole oikeutta pelkän direktio-oikeuden perusteella määrä työntekijää toisiin tehtäviin.

Mitä työsopimuksessa ei saa muuttaa?

Työnantajan oikeus muuttaa työsopimuksen ehtoja työnjohto-oikeutta noudattaen, ei koske olennaisia työsuhteen ehtoja, joista on sovittu työsopimuksessa. Työnantajalla on oikeus muuttaa työsopimusta työjohto-oikeutensa nojalla vain sellaisia muutoksia, jotka ovat vähäisiä ja väliaikaisia. Mikäli työnantaja haluaa muuttaa työsopimuksen olennaisia ehtoja, muuttaminen edellyttää asiasta sopimista työntekijän kanssa. 

Työsopimuksen muuttaminen irtisanomismenettelyä käyttäen

Työnantaja voi muuttaa työsuhteen ehtoja myös irtisanomisaikaa noudattaen silloin, kun työnantajalla olisi työehtojen muuttamisen sijaan mahdollisuus irtisanoa työntekijän työsopimus. Mikäli tällaisissa tilanteissa työntekijä ei hyväksy ehtojen muuttamista, on työnantajalla oikeus irtisanoa työsopimus niin, että työsuhde päättyy. Irtisanomismenettelyn käyttäminen edellyttää aina sitä, että työnantajalla on työsopimuslain mukainen peruste päättää työsuhde.

Työnantaja voi muuttaa työsuhteen ehtoja käyttämällä irtisanomismenettelyä niissä tilanteissa, joissa työsopimuksen muutoksesta ei päästä sopimukseen ja työsopimus rajoittaa työnantajan direktio-oikeuden käyttöä. 

Työsopimuksen ehtojen muuttamisesta ei ole suoraan säännelty laissa tai työehtosopimuksessa. Ainoastaan työsopimuslaissa on säädetty siitä, että työnantaja saa yksipuolisesti muuttaa työsuhteen osa-aikaiseksi taloudellisilla ja tuotannollisella irtisanomisperusteella irtisanomisaikaa noudattaen. Edellä mainittu säännös koskee nimenomaan niitä tilanteita, joissa työnantaja muuttaa työsopimuksen irtisanomismenettelyä käyttäen. 

Työnantajan ja työntekijän vakiintunut käytäntö 

Työsopimus voidaan muuttaa myös vakiintuneen käytännön perusteella. Tällä tarkoitetaan sitä, että työsopimuksen ehdot ovat muuttuneet pitkään jatkuneen työnantajan ja työntekijän välisen käytännön perusteella. Tällöin käytännöt ovat muodostuneet sopimuksen ehdoksi, vaikkei asiasta ole nimenomaisesti mitään sovittu. Tällöin ehdon muuttaminen edellyttää samoja perusteita kuin työsopimuksessa sovitun ehdon muuttaminen. 

Jos esimerkiksi työntekijä on noudattanut tiettyä työaikaa säännöllisesti riittävän pitkään, käytäntö on voinut vakiintua osapuolia sitovaksi vakiintuneen käytännön perusteella. Myös esimerkiksi työntekijälle vuosia maksettu palkanlisä, josta ei ole työsopimuksessa sovittu, voidaan tehdä osapuolia sitovaksi. 

Työsopimus voidaan muuttaa sopimalla

Työsopimusta on aina mahdollista muuttaa sopimalla. Sopimalla on mahdollista tehdä työsuhteen ehtoihin isojakin muutoksia. Työsopimuksen muuttamisessa tulee kuitenkin aina muistaa se, että työsopimus on oltava työsopimuslainsäädännön ja työehtosopimusten mukainen. 

Työnantaja – tee kirjallinen selvitys, kun työsopimus muuttuu

Työsopimuksen muutokset kannattaa sopia osapuolten kesken aina kirjallisesti. Mikäli muutoksia ei tehdä kirjallisesti, työnantajan tulee lakiin perustuen velvollisuuden mukaan antaa työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon ehdon muutoksesta. Selvitys on annettava niin pian kuin mahdollista, muutoksen tullessa voimaan. Kuitenkin viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päättyessä.

Laita työsopimus kuntoon Yritysjuristin avulla

Työntekijä on sitoutunut työsopimuksessa työskentelemään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena, tiettyä korvausta vastaan, mutta välillä vastaan tulee tilanteita, joissa työsopimus on hyvä muuttaa.

Kokeneet yritysjuristimme omaavat pitkän kokemuksen työoikeudesta. Voit luottaa siihen, että jokainen juristi noudattaa työnantajan toiveita ja neuvottelee sekä muuttaa sopimuksen kaikkia osapuolia tyydyttäväksi. 

Lue seuraavaksi: Työsuhteen päättämissopimus – yhteinen päätös työsuhteen päättymisestä

Lue seuraavaksi: Työsopimus – sen tekeminen, sisältö ja purkaminen

Kiinnostuitko? Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Yhteydenotto on maksuton.

Ota yhteyttä