Osakkaaksi yritykseen – mitä tulee huomioida?  

Osakkaaksi ryhtyminen on usein merkittävä päätös, oli sitten kyseessä oman yrityksen perustaminen tai osakkuuden hankkiminen jo toimivasta yrityksestä. 

Ennen päätöstä yrityksen osakkaaksi ryhtymisestä, on tärkeää ymmärtää osakkuuteen liittyvistä oikeuksista, velvollisuuksista ja riskeistä.  

Miten päästä osakkaaksi yritykseen?   

Osakkaaksi yritykseen pääsee joko perustamalla itse yrityksen tai saamalla osakkuuden jo perustetusta yrityksestä. Usein osakkuus jo voimassa olevasta yrityksestä tapahtuu niin, että työnantaja tarjoaa osakkuutta työntekijälleen. Joillakin työpaikoilla on käytössä osakkeisiin pohjautuva kannustinjärjestelmä (työsuhdeoptiot), jolloin hyvällä työsuorituksella työntekijä saa oikeuden ostaa yrityksestä osakkuuden.   

Osakkaaksi voi päästä myös ostamalla osakkeita suoraan yritykseltä tai toiselta saman yhtiön osakkaalta, jolloin yrityksen omistajien ja uuden osakkaan välillä tehdään osakekauppa. Osakkuus voi syntyä myös osakeannin kautta, jolloin osakkeita merkitään suunnatussa osakeannissa.  

Oli tapa mikä vain tulla osakkaaksi yritykseen, on yritykseen osallistuminen yleensä iso sijoitus, joten on tärkeää ymmärtää ja selvittää kaikki siihen liittyvät seikat.   

Mitä osakkuus yrityksessä tarkoittaa?  

Osakkuus yrityksessä tarkoittaa omistajuutta tai osallisuutta yrityksen toimintaan ja talouteen. Osakkuus sitoo yrityksen toimintaan, talouteen ja päätöksentekoon. Osakkuus antaa omistajalleen tiettyjä oikeuksia ja etuja, mutta myös vastuita ja riskejä, jotka tulee ottaa huomioon.  

Selvitä yrityksen tila  

Ennen päätöstä osakkaaksi ryhtymistä on hyvä etukäteen tehdä kattava selvitys yrityksen tilasta ja sen tulevaisuuden näkymästä.  

Tärkeää on selvittää yrityksen taloudellinen tilanne, kuten sen kannattavuus, oma- ja vakavaraisuus, sekä miltä tulevaisuuden kehitys näyttää. Tärkeää on ymmärtää, miten yritys on saavuttanut tavoitteet ja millaiset sopimusvelvoitteet yrityksellä on. Velat ovat tärkeää selvittää, erityisesti, jos kyseessä on avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö, sillä näissä yhtiöissä osakas on vastuussa yhtiön veloista koko omalla omaisuudellaan.  

Lisäksi tärkeää on arvioida yrityksen ja sen toimialan tulevaisuudennäkymiä, sekä ottaa huomioon yrityksen johdon ja omistajien kokemus ja pätevyys. Näiden tekijöiden perusteella voi usein päätellä, onko yrityksen liiketoiminta kestävällä pohjalla pitkällä aikavälillä, sekä onko yhtiökumppaneihin luottaminen perusteltua. 

On järkevää käyttää asiantuntijan apua selvityksessä, jotta voidaan välttää mahdolliset yllätykset. Vaikka ulkopuolinen asiantuntija voi aiheuttaa lisäkustannuksia, se on lopulta investointi, joka auttaa varmistamaan, että osakkuuden hankinta tehdään tietoisesti ja harkiten. 

Mitä oikeuksia, velvollisuuksia ja vastuita osakkuuteen liittyy?  

Osakkailla on useita oikeuksia, jotka liittyvät osakkuuteen yrityksessä. Osakkailla on osinko-oikeus, joka tarkoittaa sitä, että osakkaalla on oikeus saada osuutensa yrityksen voitoista osinkoina. Osakkaalla on myös oikeus äänestää yhtiökokouksissa ja vaikuttaa yrityksen päätöksentekoon.  

Osakkuuteen liittyy myös velvollisuuksia ja vastuita. Osakkaat ovat velvollisia noudattamaan yrityksen sääntöjä ja päätöksiä, kuten yhtiöjärjestystä ja osakassopimusta. Osakas on lisäksi vastuussa sijoittamastaan pääomasta yritykseen. On tiedostettava riski siitä, että sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan, jos yritys menestyy heikosti tai ajautuu konkurssiin.  

Joissakin tapauksissa osakas voi olla myös velvollinen korvaamaan vahingon, jonka on aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.   

Osakassopimuksen laatiminen  

Osakassopimus on aina tärkeä osa prosessia, kun ryhdytään osakkaaksi yritykseen. Osakassopimus laaditaan muiden yhtiön osakkaiden kanssa, joka määrittelee osakkaiden oikeudet, velvollisuudet ja vastuut. Osakassopimus ei ole pakollinen, mutta se on aina suositeltavaa tehdä. Osakassopimuksella sovitaan usein laajemmin asioista kuin yhtiöjärjestyksellä, joka on puolestaan pakollinen asiakirja. Osakassopimuksessa voidaan käsitellä muun muassa kilpailukieltoa, salassapitoa, työnjakoa ja osakkeiden myynti- ja lunastustilanteita. 

Lue seuraavaksi: Osakassopimus – nämä asiat yrittäjän kannattaa tietää

Kiinnostuitko? Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Yhteydenotto on maksuton.

Ota yhteyttä