Riita-asioiden sovittelu ja sovittelun edut

Perinteinen oikeudenkäynti on usein pitkä, monimutkainen ja kallis prosessi. Siksi perinteisen oikeudenkäynnin rinnalle on noussut esiin vaihtoehtoisia keinoja, joista tärkeimpänä on riita-asioiden sovittelu. Riita-asioiden sovittelu antaa osapuolille mahdollisuuden käsitellä erimielisyydet ilman oikeudellista prosessia.

Seuraavaksi kerromme, miksi rikos ja riita kannattaa aina yrittää sovitella ennen oikeudenkäyntiä, sekä mitä tuomionistuinsovittelu ja tuomioistuimen ulkopuolella tapahtuva sovittelu ovat.

Sovittelumenettely on maksuton palvelu, mutta sovittelussa kannattaa hyödyntää juristia.

Mitä sovittelu on?

Sovittelu perustuu vuorovaikutukseen ja neuvotteluun, ja sen tarkoituksena on saada osapuolet löytämään yhdessä kestävä ja molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Sovittelu perustuu molempien osapuolten vapaaehtoisuuteen ja osapuolet voivat puhua avoimesti omista näkökulmistaan sekä tapahtuneen rikoksen tai riidan aiheesta. Sovittelu on aina avoimen ilmapiirin keskustelu ja se poikkeaa perinteisestä oikeudenkäynnistä, joka usein saattaa tuntua riidan osapuolille pakotetulta tai vieraalta. 

Sovittelussa osapuolet voivat myös puhua sovittelijan avustuksella, jolloin puhutaan yleensä tuomioistuinsovittelusta. Sovittelu voi tapahtua myös tuomioistuimen ulkopuolella osapuolten kesken. Mahdollista on myös sovitella asia käyttäen välimiesmenettelyä tai Suomen Asianajajaliiton sovittelumenettelyä. 

Miksi sovitella rikos ja riita-asia? 

Oikeudenkäyntien kestot ovat pidentyneet ja niiden hintalappu on korkea. Sovittelu sen sijaan tuo osapuolet yhteen neuvottelemaan suoraan, mikä johtaa nopeampiin ratkaisuihin. Lisäksi sovittelu on taloudellisesti kustannustehokkaampi vaihtoehto, säästäen osapuolilta merkittäviä oikeudenkäynti- ja asianajajakuluja.

Oikeudenkäynti asettaa usein osapuolille rajoituksia ja vaatimuksia. Sovittelussa sen sijaan osapuolet voivat itse enemmän aktiivisesti osallistua ratkaisun etsimiseen. Sovittelu mahdollistaa myös paremmin osapuolten intressien huomioimisen, mikä johtaa usein tyydyttävämpiin ja kestävämpiin lopputuloksiin molempien osapuolten kannalta.

Sovittelun merkittävimpiä etuja ovat sen yksityisyys ja luottamuksellisuus. Sovittelu on aina vapaaehtoista ja se tapahtuu suljetussa ympäristössä, joka on usein tärkeä tekijä osapuolille. Etenkin tilanteissa, joissa konfliktiin liittyy arkaluonteisia tietoja tai osapuolet haluavat pitää asian omana asianaan ilman julkisuutta, voidaan yksityisessä sovittelussa sopia rikos tai riita. Sovittelun avulla osapuolet voivat tuntea olonsa turvalliseksi, kun tiedostavat sen, että keskustelut ovat luottamuksellisia eivätkä paljastu ulkopuolisille.

Sovittelu onkin tehokas riidanratkaisun muoto, johon olisi aina suositeltavaa pyrkiä oikeudenkäynnin sijaan.

Mistä asioista osapuolet voivat sovitella? 

Sovitella voi lähes mistä asiasta vain, oli kyse sitten naapuririidasta tai sopimussuhteisiin liittyvästä riidasta. Yleisesti ottaen kaikki oikeudelliset asiat, jotka voidaan käsitellä oikeudenkäynnissä, voidaan sopia sovittelussa. Ennen rikos ja riita-asioiden viemistä tuomioistuimeen, kannattaa aina selvittää, onko asiaa mahdollista sovitella tai ovatko riidan osapuolet valmiita sovitteluun.

Tuomioistuinsovittelu 

Riita-asian selvittämisessä on mahdollista valita oikeudenkäyntimenettelyn sijaan tuomioistuinsovittelu. Tuomioistuinsovittelu on hyvä vaihtoehto niissä tilanteissa, joissa osapuolet näkevät sovittelun hyödylliseksi ja asian sopivan soviteltavaksi. Tuomioistuinsovittelu voidaan aloittaa milloin tahansa jommankumman osapuolen hakemuksesta, edellyttäen kuitenkin kaikkien osapuolten suostumista sovitteluun.

Tuomioistuinsovittelu tapahtuu tuomarin johtamalla vapaamuotoisella sovittelulla. Sovittelun päätavoitteena on löytää molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, joka lopuksi vahvistetaan sovintosopimuksella. Vahvistettu sovintosopimus on täytäntöönpanokelpoinen ja vahvistettuun sopimukseen on mahdollista hakea muutosta. 

Mitä tahansa asiaa ei voida kuitenkaan sovitella tuomioistuinsovittelun avulla. Tuomioistuin harkitsee kunkin asian kohdalla, soveltuuko kyseinen asia soviteltavaksi ja onko sovittelu tarkoituksenmukaista osapuolten vaatimuksiin nähden. 

Tapahtuneesta rikoksesta tai riidasta voi tehdä sovinnon sovittelun avulla.

Riita-asioiden sovittelu kannattaa tuomioistuimen ulkopuolella 

Riita-asioita saadaan sovittua yleensä usein osapuolten kesken ilman muodollista riidanratkaisumenettelyä tai oikeudenkäyntiä. Esimerkiksi liike-elämässä osapuolten sovinto pyritään saavuttamaan jo heti neuvottelujen alussa. 

Suurimmissa osissa yritysten välisiä riita-asioita, riita-asia saadaan sovittua jo alkuvaiheessa asiamiesten keskinäisin neuvotteluin ilman oikeudenkäynnin vireillepanoa. Tällöin asia päättyy osapuolten saavuttamaan sopimukseen vähin äänin, eikä tällaisista riita-asioista jää ulkopuolista tilastoa, eli se ei tule julkiseen tietoon. 

Aina on hyvä muistaa, että sovinto on mahdollinen myös silloin, jos riita-asia on vireillä tuomioistuimessa. Mikäli osapuoli on palkannut asianajajan, on hyvä tiedostaa, että asianajajalla on aina velvollisuus selvittää ja edistää asian sovinnollista ratkaisemista ennen oikeudenkäynnin vireillepanoa.

Sovittelun päättäminen

Ideaalitilanteessa sovittelu päättyy sovintoon. Aina sovittelulla asiaa ei kuitenkaan saada ratkaistua, jolloin sovittelu voidaan päättää jommankumman osapuolen tahosta. Myös sovittelija voi mahdollisesti keskeyttää sovitteluprosessin, mikäli sovittelija arvioi, ettei sovinnon saavuttamiselle ole edellytyksiä.

Mikäli sovittelun päätteeksi ei saavuteta yhteisymmärrystä, osapuolet voivat halutessaan jatkaa asian käsittelyä tuomioistuimessa jättämällä haastehakemus käräjäoikeuteen.

Onko yritys ajautunut riitaan? Me autamme rikos ja riita-asioiden selvittämisessä

Yritysjuristilta löytyy erikoisosaamista monien yritysten välisten riitojen ratkaisusta ja sovittelusta aina yhtiö- ja sopimusoikeudesta rahoitus- ja työoikeudellisiin riitoihin. Pyrimme aina ratkaisemaan riidan erinomaisin ehdoin, ennen tuomioistuimeen etenemistä. 

Jos nopeaa sovintoa ei synny, on juristeillamme pitkä kokemus riita asioiden ratkaisemisesta oikeudessa. Tutustu riidanratkaisun palveluihimme.

Lue seuraavaksi: Yritystoiminta – oikeudelliset ratkaisut ja sovittelumekanismi

Kiinnostuitko? Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Yhteydenotto on maksuton.

Ota yhteyttä