Mitä sopimus sisältää? Sisällytä nämä sopimuslausekkeet
Ennen sopimuksen tekemistä tulee määrittää sopimuksen kohde ja sen tarkoitus erilaisten lausekkeiden avulla. Sopimus ja sen oikeat lausekkeet ovat välttämättömiä, jotta voidaan ymmärtää, mitä sopimuksella tavoitellaan, ja mikä on sen keskeinen sisältö.
Tässä artikkelissa tarkastelemme sopimuksen kannalta oleellisia sopimuslausekkeita, kuten vahingonkorvauslauseke ja sopimussakkolauseke, sekä niiden merkitystä. Kerromme myös mitä muita asioita sopimus sisältää.
Mikä on sopimus?
Sopimus on kahden tai useamman osapuolen välinen oikeustoimi, joka synnyttää näiden osapuolten välille velvollisuuksia ja niitä vastaavia oikeuksia. Jotta sopimus olisi juridisesti pätevä ja molempia osapuolia sitova, sen on sisällettävä tietyt ehdot. Näitä ovat esimerkiksi maksuehdot, voimassaoloaika, ja sopimuksen kohde.
Määritä sopimuksen tarkoitus
Sopimuksessa on myös tarkasti määriteltävä sopimuksen kohde, kuten minkälaisen tuotteen tai palvelun ostaja tulee saamaan. Sopimuksen kohteen määrittely on tärkeää, sillä sen suorituksen virheellisyys määräytyy sen mukaan, vastaako tehty suoritus sopimuksessa määriteltyä.
Sopimuksen tarkoituslausekkeella määritellään, mitä osapuolet aikovat saavuttaa sopimuksella. Esimerkiksi kertomalla, mikä ostettava tuote tai palvelu on. Sopimuksen tarkoituksen määrittely on tärkeää etenkin sen takia, jos sopimusta joudutaan myöhemmin tulkitsemaan.
Sopimuksen sisältö – huomioi nämä asiat ennen sopimuksen tekemistä
Sopimuksen pätevyyden ja oikeudellisen selkeyden kannalta sopijapuolten määrittely on sopimuksessa tärkeää. Sopimuksessa tulee yksilöidä selkeästi, ketkä ovat sopijakumppaneita ja sitoutuneet näin ollen sopimukseen. Sopimus luodaan kahden tai useamman osapuolten välillä.
Sopimukseen tulee sisällyttää osapuolten viralliset nimet ja yhteystiedot. Tärkeää on myös ilmoittaa mahdolliset yritys- tai organisaatiotiedot, erityisesti silloin kun sopimus koskee liike-elämää tai muita oikeushenkilöitä. Jos sopimuksen osapuolina on useampi taho, on kaikki osapuolet syytä merkitä sopimuksen osapuoliksi.
Pätevän sopimuksen tekemistä varten tulee sinun sisällyttää myös seuraavat tiedot ja ehdot.
Suoritusaikataulu ja maksuehdot
Sopimuksessa on hyvä määritellä aikataulu ja aikarajat, joiden mukaisesti sopimuksen osapuolet suorittavat sovitut tehtävät, toimittavat palvelut tai sovitut tuotteet. Suoritusaikataulusta sopiminen on tärkeää, jotta osapuolet ovat selvillä siitä, milloin odotetaan suorituksia ja toimituksia.
Sopimuksessa on myös syytä sopia kauppahinnasta tai ainakin siitä, miten kauppahinta määräytyy. Samalla on syytä myös sopia siitä, milloin maksut tulee suorittaa ja milloin ne erääntyvät.
Sopimuksen voimassaoloaika ja sen päättyminen
Sopimuksen voimassaoloaika ja siihen liittyvät ehdot ovat keskeinen osa sopimuksen rakennetta. Voimassaoloaika määrittää sen, kuinka pitkään sopimus on voimassa. Myös sopimuksen päättymisestä sopiminen on tärkeä osa sopimusta.
Sopimuksen päättyminen voi tapahtua eri syistä, ja siihen liittyvät ehdot tulee määrittää selkeästi sopimuksessa. Sopimus voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.
Määräaikainen sopimus
Määräaikainen sopimus päättyy automaattisesti sovitun ajanjakson jälkeen. Määräaikaisen sopimuksen voimassaoloaika vaikuttaa sopimuksen joustavuuteen, sitoutumiseen ja sen ennustettavuuteen.
Määräaikaisissa sopimuksissa voidaan määritellä, että sopimus päättyy automaattisesti tietyn ajanjakson kuluttua ilman erillistä irtisanomisaikaa.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus jatkuu, kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sen. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa voi olla määritelty irtisanomisaika, eli aika, jonka kuluessa sopimus päättyy irtisanomisen jälkeen. Irtisanomisehdoista on hyvä sopia sopimuksissa, etenkin jos kyseessä on pitkäkestoinen sopimus.
Allekirjoitus ja päivämäärä
Sopimuksen allekirjoitus on se hetki, joka virallistaa sopimuksen ja sitoo sen osapuolet sopimuksen ehtoihin kyseisenä päivämääränä. Allekirjoitus on konkreettinen osoitus siitä, että osapuolet ovat hyväksyneet sopimuksen ehdot ja sitoutuvat noudattamaan niitä.
Erilaiset sopimuslausekkeet auttavat sopimuksen vastuun määrittämisessä
Kun sopimus halutaan purkaa tai sopimuksen osapuolten välillä syntyy ongelmia, auttavat sopimukseen kirjallisesti kirjattavat lausekkeet sopimuksen tulkinnassa. Erilaisia lausekkeita voivat olla esimerkiksi sopimuksen purkaminen, vastuunrajoitus, vahingonkorvaus, sopimussakko, salassapito ja riitojenratkaisu.
Sopimuksen purkaminen
Sopimuksen purkaminen tarkoittaa tilannetta, jossa sopimussuhde lopetetaan välittömin vaikutuksin. Sopimuksen purkamisen -lauseke määrittelee osapuolten oikeuden purkaa sopimus tietyissä tilanteissa.
Sopimuksen purkamisen -lausekkeessa tulee ensinnäkin määritellä sopimusrikkomus, eli millaiset tilanteet katsotaan sopimusrikkomuksiksi. Lausekkeessa voidaan yksityiskohtaisesti määritellä, miten purkaminen on toteutettava ja millaisia seuraamuksia purkamisesta seuraa.
Vastuunrajoitukset
Vastuunrajoituslausekkeen tarkoitus on rajoittaa sopimusosapuolten vastuuta mahdollisista virheistä, viivästyksistä tai vahingoista, jotka voivat syntyä sopimuksen täytäntöönpanon aikana. Vastuunrajoituslausekkeella voidaan esimerkiksi määritellä korvausvastuun enimmäismäärä tai rajata tietyt vahingot korvausvastuun ulkopuolelle.
Vastuunrajoituslauseke on etenkin liikesopimuksien kannalta tärkeä, ja se auttaa selkeyttämään vastuun jakautumista, sekä vähentämään riskejä, jotka voivat liittyä sopimuksen toteuttamiseen. Vastuunrajoituslauseke määrittelee selkeät rajat sille, kuinka pitkälle osapuolten vastuu ulottuu. Vastuunrajoituslausekkeella voidaan esimerkiksi sulkea pois vastuu tietystä vahingosta tai tilanteesta kokonaan, jos se täyttää tietyt ehdot.
Vahingonkorvaus
Vahingonkorvauslauseke määrittelee, miten osapuolet korvaavat toisilleen mahdolliset vahingot tai tappiot, jotka aiheutuvat sopimuksen rikkomisesta tai virheellisestä täytäntöönpanosta. Vahingonkorvauslauseke on olennainen, sillä se tarjoaa taloudellista turvaa osapuolille tilanteissa, joissa sopimuksen noudattaminen ei suju suunnitellusti.
Vahingonkorvauslausekkeessa on hyvä määritellä, miten vahingon määrä lasketaan. Lausekkeessa voidaan myös asettaa korvausrajoituksia, jolloin asetetaan enimmäismäärä, jonka osapuoli on velvollinen tietyissä tilanteissa korvaamaan, oli vahingon määrä suurempi tai ei. Lausekkeessa voidaan myös sopia osapuolten vastuun jakamisesta tiettyjen tilanteiden varalta, jolloin lauseke määrittää sen, kuinka paljon kumpikin osapuoli vastaa vahingoista.
Sopimussakko
Sopimuksissa on mahdollista sopia myös sopimussakosta. Sopimussakkoehdon mukaan sopimusta rikkonut osapuoli on velvollinen maksamaan sopijakumppanilleen tietyn sopimuksessa sovitun rahasuorituksen sopimusrikkomuksen johdosta. Sopimussakossa merkitystä ei ole sillä, onko vastapuoli todellisuudessa kärsinyt vahinkoa rikkomuksesta.
Salassapito
Etenkin liike-elämän sopimuksissa, osapuolet voivat joutua jakamaan arkaluontoista tietoa, kuten liiketoimintasuunnitelmia, teknisiä innovaatioita tai muita luottamuksellisia tietoja. Jotta tällaiset tiedot pysyvät luottamuksellisina ja salassa, on sopimusta syytä tehostaa salassapitolausekkeella.
Salassapitolausekkeen tarkoituksena on, sekä suojata luottamuksellisia tietoja, että varmistaa osapuolten noudattavan sovittuja salassapitovelvollisuuksia.
Salassapitolausekkeessa on tärkeää määritellä ne tiedot, jotka ovat salassa pidettäviä. Salassapitovelvoitteen rajaukset tulisi tehdä mahdollisimman selkeiksi, jotta vältyttäisiin myöhemmiltä epäselvyystilanteilta. Toiseksi sopimuksessa on syytä määritellä salassapitovelvoitteen laajuus, kuten se kenelle osapuolet saavat salassa pidettävää tietoa luovuttaa rajoituksesta huolimatta.
Lue lisää salassapitosopimuksesta.
Riitojen ratkaisu ja sovellettava laki
Sopimussuhteissa voidaan ennakolta sopia mahdollisten riitatilanteiden varalta, miten sopimuksesta aiheutuvat riitaisuudet ratkaistaan. Riitojenratkaisu -lauseke voi määrittää sen, että kaikki sopimukseen liittyvät riidat tulee ratkaista sovellettavan lainkäyttöalueen tuomioistuimissa tai välimiesmenettelyssä, eikä osapuolilla ole tällöin oikeutta viedä riitoja muille tuomioistuimille.
Sopimuksessa voidaan sopia myös, mitä lakia sopimukseen sovelletaan. Etenkin kansainvälisissä sopimuksissa on tärkeää sopia siitä, minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan sopimukseen ja mahdollisiin riitoihin.
Monimutkainen sopimus kannattaa näyttää asiantuntijalle
Edellä kävimme yleisesti läpi sopimuksen oleelliset sopimuslausekkeet, jotka tulisi löytyä jokaisesta sopimuksesta, jotta sopimus on juridisesti pätevä ja sitova. Jokainen sopimus on kuitenkin erilainen, jolloin sopimuksia laadittaessa ei ole yhtä oikeaa tapaa, joka sopisi kaikkiin tilanteisiin.
Kun käsitellään monimutkaisia ja tärkeitä sopimuksia, on suositeltavaa hyödyntää asiantuntijoiden apua, jotta sopimuksessa on otettu asianmukaisesti kaikki seikat huomioon. Tutustu Yritysjuristin yritysten sopimusten palveluihin.
Lue seuraavaksi: Toimitussopimus
Lue seuraavaksi: Kilpailukieltosopimus suojaa yrityksen etua