Yrityksen rahoitus – 5 erilaista rahoitusvaihtoehtoa
Yritys tarvitsee usein toimintaansa rahoittaakseen ulkopuolista rahoitusta. Yritystukien lisäksi rahoitusta voi saada esimerkiksi pankeista ja muista rahoitusyhtiöstä, yrityksen osakkailta tai sijoittajilta. Yrityksen rahoitus voi olla oman tai vieraan pääoman ehtoinen rahoitus tai välirahoitus.
Yleisesti rahoitussopimuksista puhuttaessa puhutaan hyvinkin laajasta rahoitukseen liittyvästä sopimusjoukosta. Käymme tässä artikkelissa läpi yleisimpiä rahoitusvaihtoehtoja ja niiden erityispiirteitä.
Mitä tarkoittaa yrityksen rahoitus?
Yrityksen rahoitus voi olla oman tai vieraan pääoman ehtoista. Oman pääoman ehtoisella rahoituksella tarkoitetaan enemmän sijoitustyyppistä rahoitusta, jossa rahoittaja saa vastineeksi esimerkiksi yhtiön osakkeita osakeannin tai omien osakkeiden liikkeellelaskun muodossa tai optioina. Vieraan pääoman ehtoisella rahoituksella tarkoitetaan lainaa esimerkiksi pankilta tai rahoitusyhtiöltä.
Näiden kahden rahoitusvaihtoehdon välimuoto on ns. välirahoitus eli mezzanie. Välirahoituksen muotoja ovat pääoma-, optio- ja vaihtovelkakirjalaina.
Oman pääoman ehtoinen rahoitus – vakuudeton laina ja lainasopimus
Usein varsinkin muut rahoitusyhtiöt kuin pankit, tarjoavat vakuudetonta lainaa. Vakuudetonta lainaa on usein helpompaa saada kuin perinteistä pankkilainaa. Tällöin puhutaan kuitenkin yleensä tosiasiallisesti reaalivakuudettomasta lainasta, joka vaatii henkilötakauksen. Markkinoilla on saatavilla myös täysin vakuudettomia lainoja, mutta niissä korko on yleensä korkea, tai tarjottu lainasumma pieni. Rahoituksen myöntäjän näkökulmasta täysin vakuudeton laina on melko suuri riski.
Lainasopimus eli velkakirja on yleisimmin käytetty vieraan pääoman ehtoinen rahoitussopimus, jossa osapuolina ovat lainanantaja ja -ottaja. Osapuolten välillä sovitaan lainasopimuksessa laina-aika, lainan määrä, korko, takaisinmaksu, muut kulut ja tarvittavat vakuudet.
Lainasopimuksen ehdot
Lainasopimuksen ehdot liittyen esimerkiksi lainan korkoon tai maksuaikaan ovat varsin vapaasti sovittavissa, eli laki ei juurikaan sääntele niitä. Kohtuuttomia ehtoja voidaan kuitenkin aina sovitella tai jopa koko sopimus purkaa yleisen sopimuksia sääntelevän lain eli oikeustoimilain nojalla.
Lainasopimuksen yksipuolinen muuttaminen ei luonnollisesti ole mahdollista, ellei näin ole nimenomaisesti sovittu. Yritykselle myönnettävässä lainassa korko sidotaan yleensä Euriboriin tai sovitaan kiinteäksi, jolloin markkinakorkojen muutokset eivät vaikuta lainanhoitomenoihin sopimuksessa sovittuna ajanjaksona. Tähän lisätään vielä pankin oma marginaalikorko, jonka jälkeen saadaan lainalle muodostuva kokonaiskorko.
Pankit tarjoavat usein myös korkosuojausvaihtoehtoa, jossa korolle voidaan rajata maksimitaso, vaihteluväli tai mahdollisuus vaihtaa korko kiinteästä markkinakorkoiseksi tai päinvastoin. Pankit vaativat usein lainalle vakuutta, joka voi olla esimerkiksi yrittäjän henkilökohtainen takaus tai jokin reaalivakuus eli esimerkiksi yrityksen omistama liiketila. Myös lainalla rahoitettavaa investointia voidaan käyttää lainan vakuutena.
Välirahoitus – valitse sopiva pk-yritysten rahoitusmuoto
Välirahoituksen muotoja ovat pääomalaina, optiolaina ja vaihtovelkakirjalaina, joissa jokaisessa on omat erityispiirteensä. Rahoituksen valinta voi tuntua vaikealta, eikä yhtä parasta rahoitusta ole olemassa. Sopiva rahoitus kannattaa valita liiketoiminnan, toimialan, rahoitustarpeen ja yrityksen tavoitteiden mukaisesti. Siksi osaavan yritysjuristin ottaminen mukaan rahoitusprosessiin on usein hyvä vaihtoehto.
Seuraavaksi esittelemme eri välirahoitusmuotojen erityispiirteitä.
Pääomalainan myöntää yrityksen omistaja
Pääomalaina on yleensä yrityksen omistajien myöntämä laina, jonka ehdot ovat sopimusvapauden nojalla vapaasti osapuolten sovittavissa. Sovittavat ehdot kuitenkin vaikuttavat siihen, miten lainsäädäntö suhtautuu lainaan. Pääomalainasopimus on aina tehtävä kirjallisesti.
Pääomalainan etu on siinä, että sillä voidaan parantaa yhtiön vakavaraisuutta, sillä lainan ja sen koron maksua on rajoitettu osakeyhtiölaissa. Pääomalainaa voidaan käyttää myös silloin, kun yrityksen rahoitus halutaan järjestää uudestaan, sillä jo olemassa oleva laina voidaan muuntaa kokonaan tai osittain pääomalainaksi.
Osakeyhtiölaki asettaa raamit pääomalainalle
Osakeyhtiölaki ja kirjanpitolaki määräävät pääomalainasta pakottavasti, eli niistä ei voida sopimusehdoissa poiketa. Lakien pykälät määräävät lähinnä, miten pääomalaina on esitettävä yrityksen kirjanpidossa. Osakeyhtiölain mukaan pääomalainan pääoma ja korko maksetaan muita velkojia huonommalla etuoikeudella konkurssissa tai yrityssaneerauksessa.
Osakeyhtiölain mukaan pääomaa saa palauttaa ja maksaa korkoa vain tietyin ehdoin. Palautus ja koron maksu ovat sallittuja, jos yhtiön vapaa oma pääoma ja pääomalainat ylittävät maksuhetkellä taseen mukaisen tappion. Tämä tappio määritellään viimeksi vahvistetun tilinpäätöksen tai uudempaan tilinpäätökseen perustuen.
Mitä tapahtuu jos aloittavan yrityksen pääoma menetetään?
Jos oma pääoma menetetään eli yrityksen velat kasvavat varoja suuremmiksi, huomioidaan pääomalaina yhtiön omana pääomana. Tästä huolimatta pääomalaina kuitenkin merkitään kirjanpidossa lähtökohtaisesti erillisenä eränä vieraaseen pääomaan.
Optiolaina on myös bullet-laina
Optiolaina on laina, jossa sijoittaja saa lainaamalleen rahalle vastikkeeksi yhden tai useamman optiotodistuksen eli warrantin. Lainanantaja tai -antajat siis saavat takaisin maksettavan lainarahan ja lainalle maksetun koron lisäksi oikeuden merkitä yhtiön osakkeita tietyllä hinnalla tiettynä aikana.
Optiolainojen kohdalla puhutaan yleensä ns. bullet-lainoista, jotka maksetaan yhdellä kerralla takaisin laina-ajan lopussa. Etuna yhtiölle on se, että optiolainalle maksetaan yleensä selvästi markkinakorkoja alhaisempaa korkoa. Lainanantaja taas voi hyötyä optiolainasta, mikäli yhtiön osakekurssi nousee.
Vaihtovelkakirjalaina tarjoaa oikeuden yhtiön osakkeisiin
Vaihtovelkakirjalainoilla tarkoitetaan kaikkia lainoja, joissa on vaihto-oikeus yhtiön osakkeisiin. Sijoittajalle ei makseta hänen maksamaansa pääomaa tai sen korkoa takaisin, vaan hän tulee lainalla yhtiön osakkeenomistajaksi. Osakeanti voidaan toteuttaa vaihtovelkakirjalainan avulla.
Vieraan pääoman ehtoinen rahoitus – factoringsopimus
Factoringissa yritys myy omia myyntisaataviaan rahoitusyhtiölle, joka ottaa vastuun myyntisaatavien hallinnasta ja perinnästä. Tämä mahdollistaa yritykselle nopean rahallisen korvauksen myyntisaatavistaan sen sijaan, että joutuisi odottamaan asiakkaiden maksuja eräpäiviin asti.
Factoringissa yritys myy saatavansa rahoitusyhtiölle alennetulla hinnalla, yleensä noin 60–80 % laskun summasta, jonka factoring-yhtiö maksaa välittömästi yrityksen tilille. Kun laskutettava yritys on maksanut laskun factoringyhtiölle, maksaa se loput laskusta yritykselle, vähennettynä sovitulla palkkiolla tai factoring-maksulla.
Factoring on hyvä tapa lisätä yrityksen maksuvalmiutta ja hallita kassavirtojen vaihtelua. Factoringin lähikäsite on laskurahoitus, jolla tarkoitetaan yksittäisten laskujen rahoittamista.
Yritysjuristi auttaa pk-yritysten rahoitusasioissa
Kokeneet yritysjuristimme auttavat sinua valitsemaan yrityksellesi parhaan rahoitusmuodon ja ovat tukenasi sopimusneuvotteluista koko sopimussuhteen ajan.
Aloittavan yrityksen tai uuden yrityksen kannattaa tutustua myös erilaisiin yritystukiin. Muun muassa Business Finland tarjoaa erityisesti innovaatiotoimintaan liittyvää rahoitusta.
Lue seuraavaksi: Yritystuki ja rahoitus startupeille
Lue seuraavaksi: Yritysjärjestely ja yrityksen rahoitus