Määräaikaiset työsopimukset ovat erittäin yleisiä tämän päivän työelämässä. Joskus työsuhteen jatkamiselle ei kuitenkaan ole edellytyksiä, jolloin työsopimus halutaan päättää. Määräaikaista työsopimusta ei kuitenkaan lähtökohtaisesti voida irtisanoa vaan työsuhde loppuu määräajan päättyessä tai työn tullessa suoritetuksi. Sopimuksen irtisanominen on mahdollista erityistilanteissa.
Määräaikainen työsopimus voidaan purkaa, mutta se edellyttää vakavaa sopimusrikettä tai laiminlyöntiä. Laittomasti päätetty työsopimus voi tulla työnantajalle erittäin kalliiksi.
Käsittelemme tässä artikkelissa millä edellytyksin määräaikainen työsopimus voidaan irtisanoa ja miten irtisanomistilanteessa tulee menetellä.
Työsopimuslaki ja määräaikainen työsopimus
Työsopimuslain mukaan työsopimus voidaan tehdä määräaikaisena perustellusta syystä. Perusteltu syy voi olla esimerkiksi työn kausiluontoisuus, sijaisuus tai harjoittelu. Työnantajan aloitteesta ilman perusteltua syytä tehtyä määräaikaista työsopimusta on pidettävä toistaiseksi voimassa olevana.
Työnantaja ei myöskään saa tehdä työntekijän kanssa toistuvasti määräaikaisia työsopimuksia, jos työvoiman tarve on pysyvä. Yleisen työoikeudellisen syrjintäkiellon mukaan työnantaja ei saa käyttää määräaikaisissa työsopimuksissa epäedullisempia työehtoja kuin muissa työsuhteissa, ellei se ole perusteltua asiallisista syistä.
Koeaika määräaikaisessa työsopimuksessa
Määräaikaisessa työsopimuksessa voidaan sopia koeajasta, jonka aikana kumpi tahansa osapuolista voi purkaa sopimuksen ilman sen kummempia perusteluja. Työnantaja ei saa koeajallakaan purkaa työsopimusta syrjivin tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisin perustein. Syrjivä peruste voi olla esimerkiksi työntekijän raskaus tai terveydentila.
Määräaikaisen työsopimuksen koeaika saa olla enintään puolet määräajan pituudesta, ei kuitenkaan enempää kuin kuusi kuukautta.
Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen
Lähtökohtaisesti määräaikainen sopimus päättyy, kun määräaika päättyy tai sovittu työ valmistuu. Määräaikaista sopimusta ei näissä tilanteissa tarvitse erikseen irtisanoa. Jos työsuhdetta halutaan jatkaa määräaikaisuuden päätyttyä tulee osapuolten tehdä uusi työsopimus.
Jos uutta sopimusta ei tehdä, mutta työnantaja sallii työntekijän jatkaa työtä määräaikaisuuden päätyttyä, katsotaan sopimussuhdetta jatketun toistaiseksi.
Jos työsopimuksen päättymisen ajankohta on vain työnantajan tiedossa, hänen on ilmoitettava työntekijälle työsopimuksen päättymisestä viipymättä päättymisajankohdan tultua hänen tietoonsa. Tällainen tilanne voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun työsopimus liittyy tietyn projektin valmistumiseen.
Oman poikkeuksensa määräaikaisiin työsopimuksiin muodostavat yli viiden vuoden määräajaksi sovitut työsopimukset, jotka ovat viiden vuoden kuluttua sopimuksen tekemisestä irtisanottavissa samoin perustein ja menettelytavoin kuin toistaiseksi voimassa olevat työsopimukset. Käsittelemme seuraavissa kappaleissa erityistilanteita, joissa määräaikainen työsopimus voidaan irtisanoa.
Määräaikaisen työsopimuksen irtisanomisehto
Määräaikainen työsopimus voidaan irtisanoa tilanteissa, joissa sopimukseen on otettu irtisanomisehto. Ehdossa tulee nimenomaisesti sopia irtisanomisen olevan mahdollista ja millä edellytyksin. Jos sopimus irtisanotaan työnantajan toimesta, tulee irtisanomisehdon lisäksi työnantajalla olla irtisanomisperuste.
Työsopimuslain mukaiset irtisanomisperusteet jaetaan henkilökohtaisiin ja kollektiivisiin irtisanomisperusteisiin. Henkilökohtaiset irtisanomisperusteet liittyvät nimensä mukaisesti työntekijään henkilöön. Tällainen peruste voi olla esimerkiksi työntekijän jatkuva myöhästely, luvaton poissaolo tai työtehtävien puutteellinen tai ilmeisen huolimaton hoitaminen. Perusteen tulee aina olla asiallinen ja painava.
Kollektiivinen irtisanomisperuste taas voi täyttyä silloin kuin työn tarve on vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä. Kollektiivisen irtisanomisperusteen tilanteissa työnantajan on noteerattava myös mahdollinen muutosneuvotteluvelvoite.
Käsittelemme muutosneuvotteluita tarkemmin toisessa artikkelissamme.
Työsuhteen päättämissopimus
Yleiseen sopimusvapauteen perustuen määräaikainen työsopimus voidaan päättää osapuolten yhteisellä sopimuksella. Tällöin puhutaan työsuhteen päättämissopimuksesta tai erosopimuksesta, joka on vapaamuotoinen osapuolten yhteisymmärryksessä laadittu sopimus työsuhteen päättämisestä.
Sopimuksessa ei ole kyse työsuhteen irtisanomisesta tai purkamisesta. Aloite tällaiseen sopimukseen voi tulla työnantajalta tai työntekijältä. Sopimukselle ei ole muotovaatimuksia, joten se on sinänsä pätevä suullisenakin.
Kirjallisen sopimuksen tekeminen on kuitenkin aina järkevintä suullisen sopimuksen todisteluun liittyvien ongelmien takia. Työsuhteen päättämissopimus on pätevä, jos sopimus syntyy osapuolten vapaasta tahdosta eikä ole pakottavan lainsäädännön vastainen. Työnantaja ei saa painostaa tai harhaanjohtaa työntekijää allekirjoittamaan sopimusta.
Oikeuskäytännössä erosopimusta on pidetty pätemättömänä esimerkiksi silloin kun, työntekijälle ei oltu annettu tarpeeksi aikaa sopimuksen tarkempaan läpikäyntiin.
Päättämissopimuksen sisältöä ei lainsäädännössä säädellä, joten sen sisältö on pitkälti osapuolten vapaasti sovittavissa. Sopimuksessa on järkevää sopia ainakin työskentelyvelvoitteesta, työsuhteen päättymispäivästä ja maksettavasta korvauksesta. Tyypillisesti sovitaan myös salassapidosta ja luovutaan myöhemmistä vaateista toista osapuolta kohtaan. Sopimusta tehtäessä tulee ottaa huomioon yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet ja pakottava työlainsäädäntö.
Irtisanominen työnantajan maksukyvyttömyysmenettelyssä tai kuolemantapauksessa
Jos työnantaja joutuu konkurssiin, saa kumpi tahansa työsopimuksen osapuolista irtisanoa työsopimuksen päättymään 14 päivän irtisanomisajalla. Yrityssaneeraustilanteessa määräaikainen työsopimus voidaan irtisanoa, jos saneeraus aiheuttaa työvoiman vähentämistarpeen.
Irtisanominen on mahdollista vain työnantajan toimesta ja siinä on noudatettava kahden kuukauden irtisanomisaikaa. Irtisanominen ei kuitenkaan ole mahdollista, jos työntekijä voidaan saneerauksesta huolimatta kouluttaa tai sijoittaa toisiin tehtäviin.
Määräaikainen työsopimus saadaan työnantajan kuolemantapauksessa irtisanoa kuolinpesän osakkaiden tai työntekijän toimesta. Noudatettava irtisanomisaika on 14 päivää ja irtisanomisen tulee tapahtua kolmen kuukauden kuluessa työnantajan kuolemasta.
Määräaikaisen työsopimuksen purku
Työsopimuksen purulla tarkoitetaan sopimussuhteen välitöntä päättymistä ilman irtisanomisaikaa. Määräaikainen työsopimus voidaan toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen tavoin purkaa työsopimuslakia noudattaen.
Työsopimuksen purkaminen on radikaali toimenpide, joka edellyttää työsopimuslain mukaan erittäin painavaa syytä. Tällaisena syynä voidaan pitää työntekijän työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa. Purkuperusteena voi olla esimerkiksi työntekijän väkivaltainen käyttäytyminen, päihteiden väärinkäyttö tai epärehellisyys.
Vastaava oikeus purkaa työsopimus on myös työntekijällä, jos työnantaja rikkoo velvoitteitaan niin vakavasti, ettei sopimussuhdetta voida kohtuudella edellyttää jatkettavan edes irtisanomisajan verran. Esimerkiksi palkanmaksun tai työturvallisuuden laiminlyönti voi oikeuttaa työntekijää purkamaan työsopimuksen.
Korvaus työsuhteen laittomasta päättämisestä
Työnantajan tulee työsopimuslain mukaan maksaa korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Yksinomaisena korvauksena on suoritettava vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka. Korvauksen enimmäismäärä on 30 kuukauden palkka, jos työsopimuksen päättäminen on kohdistunut työpaikan luottamusmieheen tai -valtuutettuun. Työnantajan tulee maksaa korvausta myös silloin, kun työntekijä on päätynyt purkamaan työsopimuksen johtuen työnantajan tahallisesta tai huolimattomasta menettelystä.
Korvauksen suuruudesta päättää tuomioistuin. Se ottaa kokonaisarvioinnissaan huomioon erinäisiä seikkoja, kuten työsuhteen keston, työntekijän iän ja työnantajan menettelytavat työsopimusta päätettäessä.
Määräaikaisen työsopimuksen purkamista harkittaessa on asiantuntijan apuun kääntyminen erittäin suositeltavaa, jotta vältytään ikäviltä korvausvaateilta. Yritysjuristeillamme on pitkä ja vahva kokemus erilaisista työoikeudellisista asioista ja ovat apunasi kaikissa työsuhteen päättämistilanteissa.
Lue seuraavaksi: Miten työsopimus voidaan muuttaa? Työnantajan 4 keinoa.
Lue seuraavaksi: Osa-aikainen lomautus