Uhkaako maksukyvyttömyys? – Selvitä sinulle sopiva maksukyvyttömyysmenettely
Kärsiikö yrityksesi maksuvaikeuksista tai uhkaako maksukyvyttömyys? Yrityksesi on mahdollista hakeutua maksukyvyttömyysmenettelyyn, kuten konkurssiin, yrityssaneeraukseen tai velkajärjestelyyn. Nämä menettelyt auttavat yritystäsi pitkään jatkuneissa maksuvaikeuksissa.
Maksukyvyttömyysmenettelyjä käytetään yleensä velkojien oikeuksien suojaamiseksi ja velkojen järjestämiseksi tavalla, joka on oikeudenmukainen sekä velkojille että yritykselle itselleen. Yleisimmät maksukyvyttömyysmenettelyt ovat yrityssaneeraus ja konkurssi, joita käsittelemme tässä artikkelissa.
Mikäli yrityksesi on hakeutumassa konkurssiin tai yrityssaneeraukseen, saat tästä artikkelista tärkeää tietoa maksukyvyttömyysmenettelyn edellytyksistä. Myös yksityishenkilön, esimerkiksi pienyrittäjän on mahdollista hakea velkajärjestelyä.
Mitä maksukyvyttömyysmenettely tarkoittaa?
Yrityksen maksukyvyttömyysmenettelyillä viitataan tilanteisiin, joissa yritys ei kykene täyttämään enää taloudellisia velvoitteitaan ja maksamaan velkojaan ajallaan tai ollenkaan. Yrityksen tulee olla muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä. Maksukyvyttömyydessä on siis aina kyse jo pitkään jatkuneista maksuvaikeuksista.
Maksukyvyttömyysmenettelyihin kuuluu erilaisia toimenpiteitä riippuen käytettävästä menettelystä. Maksukyvyttömyysmenettelyn avulla yritys voi käsitellä maksukyvyttömyyden aiheuttamia ongelmia ja etsiä ratkaisuja velkojien kanssa, kuten neuvotella velkojen uudelleenjärjestelystä.
Menettely suojaa velkojien oikeuksia ja varmistaa, että velkojat saisivat mahdollisimman suuren osan saatavistaan. Yleisimpiä maksukyvyttömyysmenettelyitä ovat yrityssaneeraus ja konkurssi.
Maksukyvyttömyysmenettelyihin luetaan myös yksityishenkilön velkajärjestely, jota voidaan soveltaa tietyin edellytyksin yksityiseen elinkeinonharjoittajaan. Eri maksukyvyttömyysmenettelyitä koskevat tietyt lait, määräykset ja prosessit.
Mitkä ovat maksukyvyttömyysmenettelyn edellytykset?
Kaikkien maksukyvyttömyysmenettelyn aloittamisen yleisenä edellytyksenä on yrityksen maksukyvyttömyys. Poikkeuksen tähän muodostaa yrityssaneeraukset, joissa menettely voidaan aloittaa myös silloin, jos velallista uhkaa maksukyvyttömyys.
Maksukyvyttömyysmenettelyyn hakeutuminen
Maksukyvyttömyysmenettelyt pyrkivät tarjoamaan mahdollisuuden yrityksen maksukyvyn elvyttämiseen ja toiminnan jatkuvuuteen. Parhaimmassa tapauksessa onnistunut maksukyvyttömyysmenettely auttaa yritystä selviytymään taloudellisista vaikeuksistaan ja jatkamaan toimintaansa.
Yritys voi hakeutua itse maksukyvyttömyysmenettelyyn, mikäli maksukyvyttömyys uhkaa tai yritys on jo ajautunut maksukyvyttömäksi. Mitä aikaisemmin yritys puuttuu maksuvaikeuksiinsa, sitä paremmat mahdollisuudet velallisen yrityksen on palautua maksukykyiseksi.
Parhaimmassa tapauksessa yritys voi onnistua välttämään kokonaan maksukyvyttömyyden ja estää konkurssin syntymisen.
Mitä konkurssi tarkoittaa?
Konkurssi on velallisen kaikkia velkoja koskeva maksukyvyttömyysmenettely, jossa velallisen koko omaisuus käytetään velkojen maksuun. Konkurssista säädetään konkurssilaissa.
Yritys asetetaan konkurssiin silloin, kun se on maksukyvytön, eikä pysty enää selviytymään veloistaan. Yritys voi itse hakeutua konkurssiin tai vaihtoehtoisesti velkoja voi hakea yritystä konkurssiin.
Tuomioistuin asettaa yrityksen konkurssiin konkurssihakemuksen perusteella, ja samalla määrää pesänhoitajankonkurssipesään. Pesänhoitaja ottaa konkurssipesän omaisuuden ja hallinnon haltuunsa.
Konkurssipesässä ylintä päätösvaltaa käyttävät kuitenkin velkojat. Konkurssimenettelyssä selvitetään yrityksen kaikki velat, omaisuus myydään ja siitä saadut rahat jaetaan velkojille etusijajärjestyksen mukaisesti.
Tutustu lisää pesänhoitajan tehtäviin toisesta artikkelistamme.
Konkurssin seuraukset
Konkurssiin hakeutuminen on usein viimeinen keino silloin, kun muut yrityksen talouden vakauttamiseen tai velkahelpotuksiin tähtäävät toimenpiteet eivät ole riittäneet maksukyvyn palauttamiseksi. Yleensä konkurssin seurauksena on liiketoiminnan lopettaminen.
Liiketoiminnan lopettaminen ei ole kuitenkaan aina välttämättä konkurssin automaattinen seuraus, vaan joissain tapauksissa voi esimerkiksi löytyä konkurssipesän ostaja, joka haluaa jatkaa yrityksen toimintaa.
Tietyissä tilanteissa konkurssi voi myös raueta. Konkurssi voi raueta silloin, jos konkurssiin asetetun yhtiön varat eivät riitä konkurssimenettelyn läpiviemiseen. Konkurssin raukeamisesta huolimatta, sitä voidaan jatkaa julkisselvityksenä, jos konkurssipesään kohdistuu erityisiä selvitystarpeita.
Yrityssaneeraus voi järjestellä yrityksen kaikki velat
Yrityssaneerauksesta säädetään yrityssaneerauslaissa ja prosessissa velallinen yritys ja velkojat pyrkivät neuvottelemaan velkojen järjestelystä ja maksuehdoista. Saneerausmenettely katkaisee yrityksen velkaantumisen ja velat järjestellään maksuohjelman mukaisesti.
Yrityssaneeraus maksukyvyttömyysmenettelynä tarjoaa yritykselle mahdollisuuden selviytyä taloudellisista vaikeuksistaan ja jatkaa toimintaansa. Yrityssaneeraus on vaihtoehto konkurssille ja yrityssaneerauksen tavoitteena on yrityksen velkojen järjestely sekä toiminnan jatkuminen.
Näin saneerausmenettely toimii
Yritys voi hakea yrityssaneerausta silloin, jos yritystä uhkaa maksukyvyttömyys tai se on jo maksukyvytön. Yrityssaneerauksen hakemisen edellytyksenä täytyy olla ainakin kahden velkojan puoltaminen.
Yrityssaneeraus ei tule kysymykseen esimerkiksi tilanteissa, joissa yrityksen maksukyvyttömyyttä ei todennäköisesti pystytä korjaamaan saneerausohjelman avulla tai yritys on jo konkurssissa.
Saneerausmenettelyn aloittamisesta päättää käräjäoikeus, joka määrää myös yrityssaneeraukselle selvittäjän. Selvittäjä tekee yrityksestä perusselvityksen, jossa kartoitetaan tarvittavat toimenpiteet yritystoiminnan tervehdyttämiseksi ja laaditaan veloille maksuohjelma. Käräjäoikeus vahvistaa maksuohjelman, joka on tavallisesti pituudeltaan 5–10 vuotta.
Yrityssaneerauksen tavoitteena on saada aikaan taloudellinen ja oikeudellinen järjestely, joka auttaa yritystä maksamaan velkansa ja saavuttamaan taloudellisen tasapainon. Yrityksen on syytä puuttua maksuvaikeuksiinsa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja aloittaa toimintansa elvyttäminen hyvissä ajoin.
Yksityishenkilön velkajärjestely
Yritys voi päästä yksityishenkilön velkajärjestelyyn, jos kyse on yksityisestä elinkeinoharjoittajasta, kuten itsenäisestä ammatinharjoittajasta tai pienyrityksen omistajasta. Elinkeinon- tai ammattiharjoittajan velkajärjestelystä säädetään yksityishenkilön velkajärjestelystä annetussa laissa.
Velkasaneeraus on kevyempi ja edullisempi menettely kuin perusmuotoinen yrityssaneeraus. Velkajärjestely kestää yleensä 3–5 vuotta. Velkajärjestelyssä järjestellään sekä elinkeinonharjoittajan mahdolliset henkilökohtaiset velat että yritystoiminnan velat.
Velkajärjestelyssä laaditaan siis maksuohjelma yksityistalouden ja yrityksen kaikille veloille. Yritys voi päästä elinkeinonharjoittajan velkajärjestelyyn, jos yritys ei pysty maksamaan velkoja enää kohtuullisessa ajassa.
Yritys ei saa kuitenkaan olla maksukyvytön, vaan velkasaneerauksessa edellytetään, että yritys on maksuvaikeuksista huolimatta pohjimmiltaan kannattava.
Velallisen kannattaa turvautua oikeudelliseen apuun
Maksukyvyttömyysmenettelyihin liittyvissä asioissa on suositeltavaa hakea oikeudellista apua ajoissa, jotta yrityksen taloudellinen tilanne pystytään arvioimaan.
Mitä aikaisemmassa vaiheessa yritys puuttuu maksuvaikeuksiinsa, sitä paremmat mahdollisuudet ovat välttää maksukyvyttömyys ja saada yritystoiminta elvytettyä.
Ota ajoissa yhteyttä juristeihimme, jotka tarjoavat kokonaisvaltaista neuvontaa kaikkiin maksukyvyttömyysmenettelyihin liittyen. Autamme selvittämään maksukyvyttömyysmenettelyistä sopivimman vaihtoehdon juuri sinun yrityksellesi. Tutustu lisää palveluihimme.
Lue seuraavaksi: Yrityssaneeraukseen hakeutuminen
Lue seuraavaksi: Kannattaako yrittäjän oikeusturvavakuutus ottaa?