Yrityssaneeraukseen hakeutuminen
Yritys voi joskus joutua tilanteeseen, jossa maksuvaikeudet alkavat kasaantua ja veloista ei pysty enää selviytymään. Mikäli yritys ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin, maksukyvyttömyys uhkaa tai yritys on jo kokonaan maksukyvytön, yritys voi hakeutua yrityssaneeraukseen. Yrityssaneeraus tähtää siihen, että yrityksen toimintaa pystytään jatkamaan ja konkurssi voidaan estää.
Miten yrityssaneeraus sitten käytännössä tapahtuu? Käymme tässä artikkelissa läpi niin sanottua lakisääteisestä saneerausmenettelyä, jonka perustiedot jokaisen yrityksen olisi hyvä tuntea.
Mikä on yrityssaneeraus?
Yrityssaneeraus on maksukyvyttömyysmenettely, jolla pyritään tervehdyttämään taloudellisiin vaikeuksiin joutunut yritys ja saamaan se jälleen elinkelpoiseksi. Yrityssaneerauksen tavoitteena on yrityksen velkojen järjestely sekä liiketoiminnan kannattavuuden parantaminen.
Saneerausmenettely tarkoittaa koko yrityssaneerauksen prosessia, joka kattaa kaiken saneerausohjelman hakemisesta toteuttamiseen. Saneerausmenettelyn kohteena olevalle yritykselle laaditaan yrityksen liiketoiminnan tervehdyttävä saneerausohjelma, joka sisältää velkajärjestelyn suunnitelman.
Saneerausohjelman hyväksymisestä päättävät yrityksen velkojat. Saneerausohjelman toteuttamisen jälkeen tavoitteena on, että yritys voi jatkaa liiketoimintaansa. Tuomioistuin päättää saneerausohjelman aloittamisesta.
Yritykseltä vaaditaan huomattavaa sitoutumista saneerausmenettelyn aikana, jotta yrityssaneeraus onnistuu. Yrityssaneerauksen kestot ovat usein pitkiä ja ne kestävät pääsääntöisesti 5–10 vuotta.
Saneerausmenettelyn oikeusvaikutukset
Saneerausmenettelyn aikana keskeisessä roolissa ovat siihen liittyvät oikeusvaikutukset, jotka tulevat voimaan saneerausmenettelyn alkaessa. Saneerausmenettelyn oikeusvaikutukset ovat maksu-, täytäntöönpano- ja perintäkiellot.
Maksukielto suojaa yrityksen varoja
Maksukielto on velallisen yrityksen merkittävin oikeusvaikutus, sillä velallinen ei saa pääsääntöisesti maksaa saneerausvelkaa, eikä antaa siitä vakuutta. Maksukiellolla suojataan yrityksen viimeisiä varoja, sekä parannetaan yrityksen maksukykyä.
Täytäntöönpanokielto
Saneerausmenettelyn aikana velkojilla ei ole oikeutta ryhtyä mihinkään perintätoimiin, kuten ulosottoon. Täytäntöönpanokielto on voimassa koko saneerausmenettelyn ajan. Myös kaikki ulosottoa koskevat hakemusasian käsittelyt, ja ennen menettelyn alkamista edeltävän ulosmittauksen täytäntöönpano keskeytetään.
Perintäkielto ja ulosoton kielto
Perintäkiellon vuoksi velkoja ei saa kohdistaa velalliseen yritykseen toimia saneerausvelan perimiseksi. Esimerkiksi viivästyskoron kertyminen lakkaa saneerauksen ajaksi, eikä mitään muitakaan maksuviivästyksen seuraamuksia saa kohdistaa velallisyritykseen.
Ennen saneerausmenettelyn alkamista, aloitettuja perintätoimia ei myöskään saa jatkaa. Ulosoton kielto merkitsee sitä, että aloitettu saneerausmenettely muodostaa esteen ulosoton aloittamiselle, jolloin velallisyrityksen omaisuutta ei saa ulosmitata maksukiellon alaisesta saneerausvelasta.
Miten yritys pääsee yrityssaneeraukseen?
Yrityssaneeraus on tarkoitettu lähes kaikille taloudellisiin vaikeuksiin joutuneille yrityksille, riippumatta yrityksen muodosta ja toiminnasta.
Yrityssaneeraukseen on mahdollista hakeutua silloin, kun yritys on tullut maksukyvyttömäksi. Yrityksen tulee olla kuitenkin maksukyvyttömyydestä huolimatta tulevaisuuteen katsoen elinkelpoinen tai ainakin yrityksen tervehdyttämisen jälkeen sellaiseksi saatava.
Yritys voi hakeutua yrityssaneeraukseen myös silloin, kun sitä vasta uhkaa maksukyvyttömäksi tuleminen. Tällöin yrityksen ei siis tarvitse odotella maksukyvyttömäksi tulemista, vaan yrityksen on mahdollista hakeutua varhaiseen saneerausmenettelyyn.
Uhkaako yritystäsi maksukyvyttömyys? Lue lisää muista maksukyvyttömyysmenettelyistä.
Milloin yrityssaneeraus ei ole mahdollinen?
Yrityksen liian huono taloudellinen tila voi olla esteenä yrityssaneerauksen aloittamiselle. Mikäli on todennäköistä, ettei maksukyvyttömyyttä voida korjata saneerausmenettelyllä, eikä se tule tuottamaan tuloksia, yhtiö ei voi hakeutua yrityssaneeraukseen, vaan sen tulee hakeutua konkurssiin.
Edellytyksiä saneerauksen aloittamiselle ei ole myöskään silloin, kun on todennäköistä, että velallisen yrityksen varat eivät riitä menettelystä aiheutuvien kustannuksien kattamiseen. Mikäli myöskään mikään ulkopuolinen taho ei ole sitoutunut vastaamaan veloista tai velallisen tarkoituksena on menettelyn väärinkäyttäminen, ei saneerausmenettelyn aloittaminen ole mahdollista.
Yrityssaneeraushakemus – Huomioi nämä asiat
Saneerausmenettelyä haetaan kirjallisesti tuomioistuimelta. Hakemuksen voi tehdä joko velallinen tai yksittäinen velkoja. Vaihtoehtoisesti velallinen ja velkoja voivat myös tehdä hakemuksen yhdessä.
Myönteinen päätös saneerausmenettelyn aloittamiseksi vaatii luotettavan selvityksen yrityksen taloudellisesta tilasta. Laki edellyttääkin hakijalta tiettyjen liitteiden liittämistä hakemukseen, joissa annetaan laissa määrätty selvitys yrityksestä.
Hakemukseen tulee yleisesti ottaen liittää muun muassa tiedot yrityksen taloudellisesta tilanteesta, tiedot velkojista ja veloista, sekä millä perusteella saneerausmenettelyä haetaan aloitettavaksi.
Hakemuksen liitteiden yksityiskohtaiset määräykset riippuvat siitä, onko hakijana velallinen vai velkoja.
Saneerausmenettely voidaan aloittaa, mikäli vähintään kaksi velkojaa puoltavat velallisen tekemää hakemusta. Velkojien yhteenlaskettujen saatavien tulee edustaa vähintään viidennestä velallisen tunnetuista veloista. Velkojat voivat myös tehdä hakemuksen yhdessä velallisen kanssa.
Saneerausmenettely voidaan aloittaa myös ilman velkojien hyväksyntää, jos velallista uhkaa maksukyvyttömyys tai se on maksukyvytön.
Tuomioistuin määrää selvittäjän – Mikä on selvittäjän rooli?
Laki asettaa pääsäännöksi selvittäjän määräämisen, jonka tuomioistuin määrää saneerausmenettelyn aloittamisesta päätettäessä. Selvittäjällä on keskeinen rooli saneerausmenettelyssä:
- Selvittäjän tärkeimpänä tehtävä on laatia saneerausohjelma, jonka tavoitteena on palauttaa velallisyrityksen maksukykyisyys.
- Selvittäjä huolehtii lisäksi yleisesti käytännön toimista ja valvoo velkojien etua.
- Selvittäjä laatii ensimmäisenä perusselvityksen velallisyrityksen varoista, veloista ja muista sitoumuksista, sekä velallisen taloudelliseen asemaan ja sen odotettavissa olevaan kehitykseen vaikuttavista seikoista.
- Perusselvityksen pohjalta selvittäjä laatii ehdotuksen saneerausohjelmaksi, joka voi tulla vahvistetuksi saneerausohjelmaksi vain, jos enemmistö velkojista kannattaa sitä.
Saneerausmenettelyn vuoksi on tärkeää, että selvittäjä laatii saneerausohjelman ehdotuksen yhteistoiminnassa velallisen sekä velkojien kanssa.
Selvittäjän laatima saneerausohjelman ehdotus sisältää selvitysosan, joka sisältää selvityksen velallisyrityksen taloudellisesta tilanteesta, sekä toimenpideosan, joka puolestaan sisältää konkreettiset saneeraustoimenpiteet ja -järjestelyt yrityksen toiminnan tervehdyttämiseksi.
Toimenpideosan merkittävin kokonaisuus on usein maksuohjelma, jossa on sovittuna muun muassa jokaisen velan osalta lopullinen velan määrä sekä maksuaikataulu.
Tarvitsetko apua yrityssaneeraukseen hakeutumisessa? Yritysjuristi auttaa
Yrityssaneeraushakemuksen laatiminen vaatii huolellista perehtymistä yrityksen taloudelliseen tilanteeseen sekä asiantuntemusta monelta toimialalta, kuten yritysjuridiikassa.
Asiantuntijamme tekevät yrityksesi puolesta kaikki yrityssaneeraushakemusprosessiin liittyvät toimenpiteet. Suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijoihimme jo siinä vaiheessa, kun huomataan, ettei yritys kykene normaalin tapaan selviytymään laskuistaan.
Mikäli yhtiö aloittaa ongelmiensa selvittämisen ennen suurien maksuvaikeuksien muodostumista, eikä vasta velkaantumisen jälkeen, on yrityksellä suuremmat mahdollisuudet tervehdyttää liiketoiminta.
Ota yhteyttä asiantuntijoihin ja ryhdy saneeraukseen mahdollisimman pian, jotta yrityksesi ei tarvitse hakeutua konkurssiin.
Lue seuraavaksi: Oikeusturvavakuutus korvaa vahingon sattuessa