Sukupolvenvaihdos saattaa vaatia yritysmuodon muuttamista sekä lisärahoitusta
Sukupolvenvaihdos on tilanne, jossa yrityksen omistus vaihtuu perheen tai lähisukulaisten kesken, jotka jatkavat yritystoimintaa. Tavoitteena on varmistaa yrityksen jatkuvuus ja menestys tulevaisuudessa, kun nykyinen omistaja siirtyy eläkkeelle tai haluaa luopua toiminnastaan muista syistä.
Tutustu artikkelimme avulla tarkemmin sukupolvenvaihdokseen sekä sen verotuksellisiin etuihin ja huojennuksiin.
Yritystoiminnan siirtäminen seuraavalle sukupolvelle
Sukupolvenvaihdoksessa yritys, maatila tai muun omaisuuden omistus siirretään seuraavalle sukupolvelle, usein lapsille, jotka jatkavat yritystoimintaa. Sukupolvenvaihdos on verotuksessa vakiintunut käsite, johon liittyy myös tietyt edellytykset täyttyessä verotuksellisia etuja.
Sukupolvenvaihdos nousee usein vaihtoehtona esiin, kun yrittäjä lähestyy eläkkeelle siirtymisen aikaa ja haluaa varmistaa, että hänen työpanoksensa ja saavutuksensa saavat jatkajan.
Sukupolvenvaihdoksella on useita etuja, kuten yrityksen toiminnan jatkuminen sujuvasti, työpaikkojen säilyttäminen sekä mahdolliset verohuojennukset. Usein myös uusi tuleva yrittäjä tuntee yrityksen ennalta, mitä tekee siirtymästä helpompaa.
Aloita suunnittelu ajoissa
Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun on suositeltavaa ryhtyä hyvissä ajoin, jotta prosessi voidaan sen koittaessa toteuttaa sujuvasti ja mahdollisimman tehokkaasti. Asiantuntijoiden apua on suositeltavaa hyödyntää koko prosessin aikana.
Sukupolvenvaihdoksen tärkeimpiä asioita on määritellä selkeät tavoitteet, eli mitä omistajanvaihdoksella halutaan saavuttaa ja millainen rooli sekä vanhalla, että uudella sukupolvella on jatkossa yrityksen toiminnassa. Tämä sisältää muun muassa päätökset siitä, pysyykö vanha omistajasukupolvi osittain mukana yrityksen toiminnassa, esimerkiksi neuvonantajina tai hallituksen jäsenenä vai siirtyvätkö he kokonaan sivuun.
Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu ja toteuttaminen voi viedä useita vuosia, joten on tärkeää aloittaa prosessi hyvissä ajoin ja määritellä aikataulu. Aikatauluun liittyvät muun muassa selvitys yrityksen arvosta, jatkajan perehdyttäminen yritykseen ja valmistaminen vastuutehtäviin, sekä tarvittavien sopimusten ja järjestelyjen tekeminen.
Huomioi myös verotuksellinen puoli sekä rahoitus
Suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös verotus ja rahoitus. Sukupolvenvaihdoksen verotukselliset edut tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, jotta ne osataan hyödyntää oikein.
Sukupolvenvaihdos väärin toteutettuna voi johtaa sellaisiin veroseuraamuksiin, jotka olisi voitu välttää hyvän suunnittelun avulla. Lisäksi on huolehdittava riittävästä rahoituksesta. On tärkeää selvittää yrityksen käypä arvo, jonka avulla voidaan arvioida, kuinka paljon yrityksen jatkaja tarvitsee ulkopuolista rahoitusta sukupolvenvaihdokseen. Yrityksen käyvän arvon avulla voidaan myös arvioida mahdolliset verorasitukset.
Sukupolvenvaihdokseen liittyy useita juridisia kysymyksiä, kuten omistus- ja hallintosuhteet, sopimukset ja mahdolliset yritysmuodon muutokset. On tärkeää varmistaa, että kaikki tarvittavat sopimukset ja järjestelyt ovat kunnossa ja sukupolvenvaihdos toteutetaan lainmukaisesti ja sujuvasti.
Sukupolvenvaihdoksen toteutus
Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla. Yleisimmin se tapahtuu perintönä, kauppana, lahjana tai lahjaluonteisella kaupalla.
Sukupolvenvaihdoksessa käytetään tavanomaista pienempiä kauppahintoja ja lahjoituksia, sekä hyödynnetään erilaisia vaihtoehtoja näiden väliltä. Tärkeää on kuitenkin selvittää, mikä on itselle paras tapa käytännössä toteuttaa sukupolvenvaihdos. Tämä voi edellyttää joissain tilanteissa esimerkiksi pohdintaa siitä, kannattaako yhtiömuotoa vaihtaa. Helpointa ja edullisinta sukupolvenvaihdos on tehdä osakeyhtiössä.
Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa joko kerralla tai vaiheittaisena pidemmän ajan kuluessa. Prosessi on lisäksi mahdollista tehdä jo omistajan elinaikana tai hänen kuoltuaan, jonka jälkeen yritystoiminta siirtyy usein lapselle.
Verotus
Sukupolvenvaihdokseen liittyy useita verotuksellisia etuja ja verohuojennuksia. Sukupolvenvaihdoksen verohuojennuksen erottavat sukupolvenvaihdoksen normaalista yrityksen myynnistä, sillä niin sanotusti normaalin yrityksen myyntiin ei kuulu verohuojennukset.
Verohuojennuksiin ja veroseuraamuksiin vaikuttavat monet eri tekijät, kuten yhtiömuoto, omistusaika ja sukulaisuussuhde. Verohuojennuksia löytyy sekä perintö-, lahja, – ja tuloverolaissa, ja niitä on mahdollista saada niin yritystoiminnan luopuja kuin sen jatkaja.
Tutustu lisää yhtiömuodon muuttamiseen ja mitä siinä tulee huomioida.
Sukupolvenvaihdoksen luopujan verotus
Sukupolvenvaihdoksessa jatkaja voi joutua maksamaan luovutusvoittoveroa eli veroa myyntivoitosta. Luovutusvoittoveroa ei tarvitse kuitenkaan luopujan maksaa, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- luopuja myy vähintään 10 %:n osuuden yhtiöön osakkeista tai henkilöyhtiön osuuksista
- luopuja on omistanut osakkeet tai osuudet vähintään 10 vuotta
- jatkaja on lapsi, lapsenlapsi, sisarus, sisaruspuoli, puolison lapsi, otto- tai kasvattilapsi yksin tai joku näistä ja hänen puolisonsa yhdessä.
Jos yrityksen luovutus on tapahtunut muulle sukulaiselle, kuten esimerkiksi vanhemmalle tai sisarukselle, ei myynti ole verovapaata.
Sukupolvenvaihdoksen jatkajan verotus
Sukupolvenvaihdoksen jatkajan verotus voi olla joko verovapaata tai siitä voi aiheutua perintö-, lahja- tai myyntivoiton veroa.
Lähtökohtaisesti, kun yrityksen jatkaja saa yhtiön joko lahjana tai perintönä, saajan on maksettava perintö- tai lahjaveroa osakkeiden käyvästä arvosta. Jatkaja on kuitenkin oikeutettu verohuojennukseen eli pienempään maksettavaan veronmäärään, jos laissa edellytykset täyttyvät.
Perintö- ja lahjaverolain sukupolvenvaihdoshuojennuksen keskeisimmät edellytykset ovat:
- perintönä tai lahjana luovutetaan yrityksen osakkeita
- perintö tai lahja sisältää vähintään 10 % elinkeinotoimintaa harjoittavan yhtiön osakkeita
- osakkeiden saajan täytyy jatkaa yritystoimintaa
- yrityksen tai maatilan osuus lahja- tai perintöverosta on yli 850 euroa
- jatkajan tulee olla täysi-ikäinen
- verohuojennusta tulee kirjallisesti pyytää Verohallinnolta ennen verotuksen toimittamista
Edellä mainitut edellytykset ovat keskeisimmät edellytykset, jotka koskevat vain perintö- ja lahjaverolain mukaista sukupolvenvaihdoshuojennusta. Olemassa on muitakin edellytyksiä verohuojennuksen saamiselle, riippuen tapauksesta. Jos jatkaja saa yrityksen kokonaan lahjoituksena, tällöin ei ole mahdollista saada verohuojennuksia lahjaverosta.
Lahja- tai perintöverosta voi vapautua myös kokonaan tietyissä tilanteissa. Tällöin kaikki edellä mainituista edellytyksistä tulee täyttyä ja kauppahinnan tulee olla yli 50 % yrityksen osakkeiden, yhtiöosuuksien tai maatilan käyvästä arvosta.
Mikäli jatkaja myy osakkeita osuuksia sukupolvenvaihdoksen jälkeen, jatkaja joutuu maksamaan niistä myyntivoittoveroa. Lisäksi, jos jatkaja myy osakkeet tai osuudet alle viisi vuotta sukupolvenvaihdoksesta, joutuu jatkaja maksamaan luopujalta perimättä jääneen veron sekä 20 % veronkorotuksen.
Tarvitsetko juridista apua sukupolvenvaihdoksen yhteydessä?
Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä on olennaista miettiä esimerkiksi parasta veroratkaisua, sillä verotuksella on suuri vaikutus yrityksen päätöksentekoon sekä koko liiketoimintaan.
Kun sukupolvenvaihdos tulee ajankohtaiseksi, saattaa olla tarpeen myös yhtiömuodon muuttaminen sekä uuden rahoituksen hankinta. Verotusasiat ovat aina tapauskohtaisia ja kaikkiin tapauksiin ei aina sovellu samat säädökset.
Suosittelemmekin olemaan yhteydessä juristeihimme, jotka neuvovat tapauskohtaisesti sukupolvenvaihdoksen verotuksellisissa asioissa.
Lue seuraavaksi: Yritysjärjestely ja rahoitus