Osakkaaksi yritykseen – Mitä uuden osakkaan tulee huomioida?
Osakkaaksi ryhtyminen on usein merkittävä päätös, oli kyseessä sitten oman yrityksen perustaminen tai osakkuuden hankkiminen jo toimivassa yrityksessä.
Ennen päätöstä yrityksen osakkaaksi ryhtymisestä, on tärkeää ymmärtää osakkuuteen liittyvistä oikeuksista, velvollisuuksista ja riskeistä. Tässä artikkelissa kerromme miten päästä osakkaaksi, mitä asioita sinun tulee selvittää ennen päätöksen tekemistä ja mitkä ovat osakkaan velvollisuudet. Kerromme lisäksi osakassopimuksen tekemisestä.
Miten päästä osakkaaksi yritykseen?
Sinusta voi tulla yrityksen osakas joko osakkuuden saamalla jo perustetusta yrityksestä tai jos perustat oman yrityksen. Usein osakkuus olemassa olevassa yrityksestä tapahtuu niin, että työnantaja tarjoaa osakkuutta työntekijälleen.
Joillakin työpaikoilla on käytössä osakkeisiin pohjautuva kannustinjärjestelmä eli työsuhdeoptiot, jolloin esimerkiksi hyvällä työsuorituksella työntekijä saa oikeuden ostaa osakkuuden yrityksestä.
Osakkaaksi voi päästä myös ostamalla osakkeita suoraan yritykseltä tai toiselta saman yhtiön osakkaalta, jolloin yrityksen omistajien ja uuden osakkaan välille tehdään osakekauppa. Osakkuus voi syntyä myös osakeannin kautta, jolloin osakkeita merkitään suunnatussa osakeannissa.
Hankitpa osakkuuden miten tahansa, on yrityksen toimintaan osallistuminen yleensä iso sijoitus. Siksi uuden osakkaan on tärkeää ymmärtää ja huomioida kaikki siihen liittyvät asiat.
Mitä osakkuus yrityksessä tarkoittaa?
Osakkuus yrityksessä tarkoittaa omistajuutta tai osallisuutta yrityksen toimintaan ja talouteen. Osakkuus sitoo uuden osakkaan yrityksen toimintaan, talouteen ja päätöksentekoon. Osakkuus antaa omistajalleen tiettyjä oikeuksia ja etuja, mutta myös vastuita ja riskejä, jotka tulee ottaa huomioon.
Seuraavaksi kerromme, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen osakkaaksi ryhtymistä.
Selvitä yrityksen tila ja tulevaisuuden näkymät
Ennen lopullisen päätöksen tekemistä osakkuuden hankkimiseksi, tulee sinun tehdä kattava selvitys kyseisen yrityksen tilasta ja selvittää yhtiön tulevaisuuden näkymät.
Taloudellinen tilanne
Erityisen tärkeää on selvittää yrityksen taloudellinen tilanne, kuten sen kannattavuus, oma- ja vakavaraisuus, sekä miltä tulevaisuuden kehitys näyttää. Sinun on siis tärkeää ymmärtää, miten osakkeita tarjoava yritys on saavuttanut tavoitteet ja millaiset sopimusvelvoitteet yrityksellä on.
Lisäksi on tärkeää arvioida yrityksen ja sen koko toimialan tulevaisuudennäkymiä, miltä yrityksen myynti näyttää, sekä ottaa huomioon yrityksen johdon ja omistajien kokemus ja pätevyys.
Yrityksen mahdolliset velat on tärkeää selvittää erityisesti, jos kyseessä on avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö, sillä näissä yhtiöissä osakas on vastuussa yhtiön veloista koko omalla omaisuudellaan.
Vältä yllätykset konsultoimalla asiantuntijaa
On järkevää käyttää asiantuntijan apua yrityksen tilan selvityksessä, jotta voit välttää mahdolliset yllätykset. Ulkopuolinen yritysjuridiikan tunteva asiantuntija on loppujen lopuksi investointi, joka auttaa sinua varmistamaan, että osakkuuden hankinta tehdään tietoisesti ja harkiten.
Näiden kaikkien tekijöiden perusteella voidaan usein päätellä, onko yrityksen liiketoiminta pitkällä aikavälillä kestävällä pohjalla sekä onko yhtiökumppaneihin luottaminen perusteltua.
Lue toisesta artikkelistamme lisää osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatteesta.
Mitä oikeuksia, velvollisuuksia ja vastuita yhtiön osakkuuteen liittyy?
Osakkailla on useita oikeuksia, jotka liittyvät osakkuuteen yrityksessä. Osakkailla on osinko-oikeus, joka tarkoittaa sitä, että yrityksen osakkaalla on oikeus saada osuutensa yrityksen voitoista osinkoina. Osakkaalla on myös oikeus äänestää yhtiökokouksissa ja vaikuttaa yrityksen päätöksentekoon.
Osakkuuteen liittyy myös velvollisuuksia ja vastuita, joihin kannattaa perehtyä ennen osakassopimuksen laatimista. Osakkaat ovat velvollisia noudattamaan yrityksen sääntöjä ja päätöksiä. Niitä ovat esimerkiksi yhtiöjärjestys ja osakassopimus.
Osakkaaksi ryhtyessä osakas on myös vastuussa yritykseen sijoittamastaan pääomasta. Uuden osakkaan on tiedostettava riski siitä, että sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan, jos yritys menestyy heikosti tai ajautuu konkurssiin.
Joissakin tapauksissa osakas voi olla myös velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän on aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.
Uusi osakas – Laadi osakassopimus Yritysjuristin avulla
Yrityksen uuden osakkaan tulee tehdä osakassopimus, ennen yhtiön osakkaaksi ryhtymistä. Osakassopimus laaditaan muiden yhtiön osakkaiden kanssa, joka määrittelee osakkaiden oikeudet, sekä esimerkiksi velvollisuudet ja vastuut.
Osakassopimus ei ole pakollinen, mutta se on tulevaisuuden kannalta tärkeää tehdä. Osakassopimuksen tarkoitus on laatia tarkemmat säännöt kuin pelkkä yhtiöjärjestys määrää. Yhtiöjärjestys on puolestaan yrityksen pakollinen asiakirja. Osakassopimuksessa voidaan käsitellä esimerkiksi kilpailukieltoa, salassapitoa, työnjakoa ja osakkeiden myynti- ja lunastustilanteita.
Kun sopimuksen osapuolina ovat kaikki yhtiön osakkaat, voidaan sen avulla turvata yhtiön toiminnan jatkuvuus mahdollisissa riitatilanteista. Osakassopimuksessa on myös hyvä määrittää, mitä tapahtuu, jos joku osakkeen omistajista haluaa luopua osakkeiden omistuksesta.
Osakassopimus onkin paras keino varautua tuleviin osakkeiden omistajien riitatilanteisiin.
Lue seuraavaksi: Osakassopimus – nämä asiat yrittäjän kannattaa tietää